Balog Zoltán: történelmére büszke Európa kell a nemzetállamok erejével

Május 2-án európai választási gyűlést tartottak a Váci Dunakanyar Színház felújított épületében. A zsúfolásig megtelt színházteremben Rétvári Bence államtitkár, országgyűlési képviselő, illetve Balog Zoltán miniszterelnöki biztos beszélt a május 26-i választások valódi tétjéről.

Balog Zoltán miniszterelnöki biztos a Váci Dunakanyar Színházban az európai parlamenti választási gyűlést megelőzően tartott sajtótájékoztatón elmondta: van mit megvédeni a városban – ezzel a kulturális intézmény életre hívására, illetve a benne megjelenített értékekre utalt – és Európában egyaránt. Védenünk kell a már elért kulturális, gazdasági és szociális eredményeinket, amelyeket a migráció elsöpörne – fogalmazott.

A miniszterelnöki biztos kiemelte a csütörtöki nap különleges aktualitását: az olasz belügyminiszter magyarországi látogatása azt jelzi, hogy azon erők, amelyek meg akarják állítani a bevándorlást, bár egyéb területeken más és más gondolkodásmódot képviselnek, igenis képesek összefogni.

Matteo Salvini bebizonyította, hogy a tengeren meg lehet védeni Európa határait. Ezt megelőzően a magyarok megmutatták, hogy a védekezés szárazföldön is lehetséges – tette hozzá Balog Zoltán, hozzátéve: ezzel lezártuk a balkáni útvonalat, ez az összefogás tehát pozitív Európa jövője szempontjából.

Sajnos a bevándorlást szorgalmazó ellenfelek – köztük konzervatív politikai erők is, összefogva a balliberálisokkal – a legkülönbözőbb módszerekkel arra próbálják a magyarokhoz hasonlóan gondolkodókat rávenni, hogy a munkaerőhiányt a migránsok beengedésével pótolják. A magyar kormány ezt az utat elutasítja – szögezte le a miniszterelnöki biztos. A május végi európai parlamenti választásokon leadott szavazatainkkal tudjuk ezt leginkább kifejezni. Ennek érdekében összefogunk bárkivel, aki ezt a célt tudja támogatni – mondta.

Arra a kérdésre, hogy milyen Európára lenne szüksége Magyarországnak, a miniszterelnöki biztos azt felelte:

egy történelmére büszke Európa kell, amelynek az erejét a nemzetállamok adják. Ahol a szabadság nem csak egyéni jogot jelent, hanem köze van a tagállamok szuverenitásához is.

A Vasarnap.hu kérdésére, hogy keresztényi szemmel hogyan értékelhető a déli határvédelem kiépítése, illetve milyen formában valósul meg a migrációt kiváltó bajok helyi orvoslása, a miniszter azt válaszolta: a migrációt egy destruktív, káros világfolyamatnak tekinti. Ám

a migránsok áldozatok, mert egy olyan világfolyamat részeseivé váltak, amelyből nem tudnak jól kijönni,

akkor sem, ha maradnak, akkor sem, ha eljönnek. A miniszter hangsúlyozta a kormány alapelvét:

oda kell vinni a segítséget, ahol a baj van, és nem a bajt kell Európába hozni.

Az igazi megoldást az jelenti, amelyet példaként Magyarország mutat fel a Hungary Helps Programon keresztül, párhuzamosan az üldözött keresztények megsegítésére szolgáló programokkal. Azokon segítünk így, akik tényleg otthon akarnak maradni. A kormány egy egész kisváros lakóházait felépítette az elmúlt években. Kórházakat, árvaházakat támogatunk és iskolát hozunk létre – sorolta a miniszter, aki szerint a hatékony segítség az, amely embertől emberig terjed – ebben pedig az egyházak a legjobb közvetítők.

Rétvári Bence országgyűlési képviselő köszönetet mondott a Váci Dunakanyar Színház felújítására nyújtott 325 millió forintos, és még számos egyéb támogatásért, amellyel a váci régióban élő emberek életének jobbá tételéhez járultak hozzá. Mint mondta, a helyiek bebizonyították, hogy milliárdos költségek nélkül is fel lehet újítani egy ilyen intézményt.

A választások tétjéről szólva az államtitkár emlékeztetett: az üres laktanyával rendelkező Vác különleges veszélynek volt kitéve, amikor az ellenzék és Brüsszel azt akarták, hogy az épületeket tömegszállásokká alakítsák át a migránsok számára. Magyarország kormánya azonban erre nemet mondott.

Az európai parlamenti választás tétje, hogy Európa egy földrajzi név lesz csak, vagy tovább őrizheti-e a mostani civilizációt, kultúrát és életmódot.

Hozzátette: csalódás volt számára, hogy Jean-Claude Juncker kereszténydemokrata politikusként nem templomokat ad át, hanem Marx szobrot avat. Ahogyan az is, hogy Manfred Weber pedig hazánkba látogatva nem egy keresztény egyetemet, hanem Soros György egyetemét kereste fel, biztosítva annak vezetőit, hogy mindent megtesz az intézmény érdekében.

A magyar ellenzékre utalva kijelentette: nincsen olyan saját elképzelésük, amelyet sikerre tudtak volna vinni az elmúlt időszakban. Sokkal inkább a belső személyi harcok kötik le őket. Rájuk bízni a brüsszeli képviseletet nagyon nagy hiba lenne – húzta alá Rétvári Bence.

A képviselő megköszönte, hogy a környező településben élők közül áprilisban

13638-an támogatták aláírásukkal Orbán Viktor hét pontját, amellyel valóban meg lehet állítani a bevándorlást.

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre