Akik nem hajlandóak azt csinálni, amit Brüsszel diktál

Orbán Viktor Európa legfontosabb emberének tekinti Matteo Salvini olasz belügyminisztert, miniszterelnök-helyettest, a bevándorlás megállítása, valamint az EU átalakítása kapcsán. A miniszterelnök Magyarországon fogadta a Liga olasz kormánypárt vezetőjét.

Identitással bíró nemzetek és népek Európája; átgondolt migrációs politika; átfogó családpoltika. Olyan irányvonalak ezek, melyek egész Európa jövőjét meghatározhatják a közelgő EP választásokat követően, s melyek mellett mind a magyar miniszterelnök, mind Salvini letette már a voksát nem csak szavakkal, hanem tettekkel is.

Brüsszel azonban máshogy gondolkodik Európa jövőjéről. Egy olyan jövőt lát, ahol az országok büntethetők saját határaik védelme miatt, azonban abban semmi kivetnivaló sincs, hogy az Európai Bizottság képviselője nyíltan összefog az antiszemitákkal és a posztkommunista baloldallal. Hogy Varga Juditot, a Miniszterelnökség európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárát idézzük:

ez a kettős mérce nem üti meg az ingerküszöböt Brüsszelben

Mind Orbán, mind Salvini egyértelmű állásponton vannak: nem kérnek a jelenlegi brüsszeli politikából.

Nem vagyunk másodrendűek senkihez sem képest, ne Párizs vagy Brüsszel mondja meg, mit tegyenek az olaszok.

– jelentette ki Salvini még tavaly decemberben. Ezzel egyértelművé tette: nem kérnek a diktátumokból. A magyar miniszterelnök is hasonló vonalon mozog; kampányában igyekszik felhívni a figyelmet Brüsszel valódi szándékaira. Orbán Viktor szerint Brüsszel semmilyen valóságos segítséget nem ad a nemzetállamoknak a határvédelemhez, ellenben olyan programokat hirdet meg, amelyekkel a migránsokat immár törvényesen, szabályozott keretek között hozná be az Európai Unióba. 

Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök is folyamatosan arról beszél, hogy lehetővé kell tenni a legális migrációt Európába

A migráció mellett a családpolitika is kiemelkedő jelentőséggel bír mindkét politikus számára. Az Orbán által bevezetett családvédelmi akciótervről elismerően nyilatkozott Salvini. Álláspontja szerint tanulni kell Magyarország családügyi politikájából. Mint fogalmazott: „az az ország, ahol nem születnek gyerekek, halálra van ítélve.” Megjegyezte, hogy „a hagyományos család ellen tiltakozóknak észre kellene venniük, hogy a nőkre a legnagyobb veszélyt az iszlám radikalizmus és az ebből táplálkozó szubkultúra jelenti, amely isteni tanításként hirdeti a nő férfinak való alárendelését.” 

Magyarország megmutatta, hogy a családnak kell a kormányok politikai és gazdasági döntései középpontjában állnia

– jelentette ki Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes.

A fenti álláspontok az EP választások közeledtével egyre hangsúlyosabbá válnak mindkét politikus számára. Orbán Viktor nemrég a La Stampa cím olasz lapnak a migrációval kapcsolatban úgy nyilatkozott,

Nincs közös európai megoldás. Ezzel hitegettük magunkat évekig, és közben a helyzet egyre rosszabb lett.

„Tehát Brüsszelnek, a Bizottságnak és az Európai Parlamentnek ebből ki kell vonulnia, lehetővé téve, hogy a tagállamok foglalkozzanak a kérdéssel.”

Kiemelte, hogy „nem kell szétosztani Európában a migránsokat. Haza kell őket vinnünk, és nem a bajt kell idehozni, hanem

ott helyben segítséget kell nekik adnunk.

A választás véghajrájában egyelőre mind a Liga, mind a Fidesz-KDNP népszerűsége az egekben van. A Liga egy előzetes közvélemény-kutatás alapján az olasz voksok 33 százalékát is megszerezheti; a Fidesz-KDNP támogatottsága a biztos pártválasztók körében 56 százalékos, mely alapján könnyen lehet, hogy a kormányzó pártszövetség 14 képviselőt küldhet idén az Európai Parlamentbe.  

A közös együttműködés jegyében Salvini most Magyarországra látogat egy „másfajta”, határait és kulturáját védő Európa építésének érdekében. Az olasz miniszterelnök-helyettes közös sajtótájékoztatót tartott Orbán Viktor miniszterelnökkel, valamint Pintér Sándor belügyminiszterrel, miniszterelnök-helyettessel is.

Forrás: MTI, Vasarnap.hu