Az EPP gáncsoskodása csak növelte a Fidesz népszerűségét

A Fidesz töretlen népszerűséggel tovább erősödött az Európai Néppárttal való konfliktusa ellenére. A biztos pártválasztók körében 56 százalékos a támogatottsága a kormányzó pártszövetségnek, míg a Jobbik 12, az MSZP-Párbeszéd 11, a DK 6, az LMP 5, a Momentum pedig 4 százalékon áll. Az eredmények alapján könnyen lehet, hogy a Fidesz-KDNP 14 képviselőt küldhet idén az Európai Parlamentbe.

A Magyar Nemzet számára készített személyes közvélemény-kutatás eredményei alapján jól látható, hogy az Európai Néppárt egyes pártjaival folytatott vita nem ártott, hanem használt a kormánypártoknak – állapította meg a Nézőpont Intézet márciusi felmérésében.

A biztos szavazók körében a februári mérésekhez képest két százalékpontot javítja, 56 százalékon áll a kormánypártok társadalmi támogatottsága. Ez kiemelkedő teljesítmény egész Európában, arányait tekintve a Fidesz-KDNP lehet a legnépszerűbb pártszövetség a teljes kontinensen. A Nézőpont Intézet becslése szerint mindez azt is jelenti, hogy egy most vasárnap esedékes európai parlamenti választáson 14 mandátumot szerezne a kormánypárti EP-lista. A 2018-as országgyűlési választásokhoz képest mindez 9 százalékpontos javulást jelent.

A biztos szavazók körében az ellenzéki pártok népszerűsége a februári adatokhoz nagyon hasonló: az MSZP-Párbeszéd szövetsége 11, a DK 6, az LMP 5, a Momentum pedig 4 százalékon áll. A mérés szerint a legnagyobb népszerűség-csökkenést a Jobbik szenvedte el, hiszen mindösszesen 12 százalékot szereznének, ami a tavalyi országgyűlési választásokon elért listás eredményüktől 8 százalékponttal elmarad.

Forrás: kozvelemenykutatok.hu

A teljes népességen belül is elsöprő fölényt élvez a Fidesz-KDNP a maga 42 százalékos támogatottságával. Ettől az eredménytől az ellenzéki pártok igencsak elmaradva teljesítettek. A Jobbik 8, az MSZP-Párbeszéd szövetség 7, a DK 4, az LMP és az MKKP 3, a Momentum 2, a Mi Hazánk pedig 1 százalékon áll.

Mindez a Nézőpont Intézet számítása szerint azt jelenti, hogy a Jobbik 3, az MSZP-Párbeszéd pedig 2 mandátumot tudna szerezni az európai parlamenti választáson, tehát Jávor Benedek még Tóth Bertalan visszalépése esetén sem jutna be az EP-be.

Mandátumhoz jutna még Dobrev Klára, valamint az LMP listavezetője, Vágó Gábor is. A Momentum, a Mi Hazánk és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt nem lépné át a mandátumszerzéshez szükséges küszöböt.

(nezopontintezet.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre