Salvini: Az a célunk, hogy meghatározóak legyünk Európában

Nem az illegális bevándorlók újraelosztására van szükség Európában, hanem olyan Európa kell, amely megvédi a határait a tengeren és a szárazföldön – mondta Matteo Salvini olasz belügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Az olasz politikus megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel a Karmelita kolostorban, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: Magyarországon szabályosan ellenőrzik, hogy ki lép át a határon, az ország gyorsan és hatékonyan hozta létre a határzárat.

Matteo Salvini hangsúlyozta: május 27-től más lesz a helyzet Európa és az európai népek számára, „másként lesz, mint eddig”.

„Az a célunk, hogy meghatározóak legyünk” Európában, irányítsuk Európa átalakulását, alternatívát kell nyújtani az eddigi európai irányítással szemben

– fogalmazott.

Meglátása szerint Európában egy nagy szövetség lesz azok között, akik fontosnak tartják Európa jövőjét.

 

Ha a baloldal kormányozna, Európában egy iszlám kalifátus jönne létre, de ő nem ezt szeretné örökül hagyni a következő generációknak, ezért mindent megtesz, hogy a kontinens elkerülje ezt „a szomorú véget” – közölte.

Azt is mondta, hogy rendkívül jó lehetőségek kínálkoznak a magyar és az olasz cégek számára, nagyon jók a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok.

Megjegyezte: országaik kölcsönösen támogatják egymást a brüsszeli eljárásokban.

Az olasz belügyminiszter kitért rá: egységesen kell fellépni az EU-n kívüli országokkal szemben, amelyek nem tartják tiszteletben a visszafogadási feltételeket, nem veszik tudomásul vállalt kötelezettségeiket.

Közölte: a bevándorlást illetően bebizonyosodott, hogy „a nyitott kikötők politikája” halottakat eredményez, míg az ellenőrzés politikájával jelentősen csökkent a halottak száma.

A jelenlegi európai uniós politika kockáztatja a békét

– tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök (j4), Matteo Salvini olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes (j3) és Pintér Sándor belügyminiszter (b3) határszemlén Röszkénél – MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs

Úgy vélte, az integráció akkor lehetséges, ha a migrációt ellenőrzés alatt tartják. A magyar és az olasz politika elismeri a valódi menekültek jogosultságait, azok belépését akadályozza meg, akik nem háború elől menekülnek, hanem a háborút akarják idehozni – jelentette ki. Úgy fogalmazott, az a politika, amely szerint Európában mindenkinek van hely, mindenki jöhet ide, a Földközi-tengert „tömegsírrá alakította át”.

Matteo Salvini köszönetet mondott Orbán Viktornak az olasz La Stampa lapnak adott interjújáért. Ha az Európai Néppárt olyan látásmódot képviselne, amilyet Orbán Viktor, akkor „szép dolog” lenne a szövetség – vélekedett.

Azt mondta,

pártja május közepén mindenkinek bemutatja „a jövő Európáját”, egy olyan modellt, amely nemcsak a bevándorlásról szól, hanem például az adórendszerről is.

Az olasz kormánynak és parlamentnek is meg kell értenie, hogy az adócsökkentés az egyetlen mód, hogy ismét a növekedés útjára lépjenek – magyarázta. Hozzátette: olyan adórendszerre van szükség, amelynek kidolgozásakor a magyar példából is tanulnak, hiszen a magyar gazdaság száguld.

MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre