Ferenc pápa imádkozik a Burkina Fasóban elkövetett keresztényellenes támadás áldozataiért

Hat áldozata van a támadásnak, amit egy protestáns templom ellen követtek el Burkina Fasóban, megölve a lelkészt is. Az utóbbi időben egyre gyakoribbá váltak a szélsőséges iszlám csoportok erőszakcselekedetei.

A Szentatya fájdalommal értesült a hírről, miszerint újra támadás ért egy templomot Burkina Fasóban. A pápa imádkozik az áldozatokért és hozzátartozóikért, és az ország keresztény lakosságáért – mondta el a Vatikáni Rádiónak Alessandro Gisotti, a Szentszék sajtótermének ideiglenes igazgatója.

A támadást az istentisztelet végén követték el

Helyi és biztonsági források szerint ismeretlenek megtámadtak egy protestáns templomot a hétvégén Burkina Fasóban, hat embert megölve, köztük a lelkészt is.

A támadást az ország északi részén, Silgadji településen követték el vasárnap. Egy helyi lakos elmondása szerint a fegyveresek motorkerékpáron érkeztek a templomhoz, és az istentisztelet végén támadtak rá a hívekre.

Map of Burkina Faso

A támadást az ország északi részén lévő Silgadjiban követték el. (forrás: BBC)

Növekvő iszlamista terror

A halottak között van a lelkész, Pierre Ouedraogo, és két gyereke is.  A támadók állítólag az ország északi része, Mali felé menekültek el.  Burkina Fasóban évek óta egyre gyakrabban követnek el támadásokat különböző iszlamista szervezetek mind keresztény, mind muszlim közösségek ellen. A dzsihadisták kezdeti támadásaikat főleg az ország északi részére irányították, de később a főváros, Ouagadougou környékén és az ország más részein is lecsaptak, és 2015 óta már 350 ember halálát okozták az AFP számvetése szerint.

Pénteken is volt egy támadás, akkor a keleti Koulpélogo tartományban gyilkoltak meg hat embert, köztük öt tanárt. Április 5-én a keresztúti ájtatosság alatt fegyveres férfiak rontottak egy katolikus templomba és tüzet nyitottak a hívekre, négy embert megöltek.

A banditák ezután kifosztották a falut, majd elmenekültek. Szintén a Dori egyházmegyében március 17-én eltűnt egy plébános, akinek később halálhírét keltették. Ezt püspöke cáfolta a sajtónak.

(Forrás: Vatican News, MTI, BBC)

Fotó: Ahmed Ouoba, AFP

Iratkozzon fel hírlevelünkre