Ismerje meg Liszt Ferenc szépunokáját!

Talán a hazai zenekedvelők közül is kevesen ismerik a 18 éves Michael Andreas Häringert, aki már most komoly sikeret tudhat maga mögött. Pedig az ifjú tehetség nem más, mint Liszt Ferenc szépunokája!

Michael Andreas Häringer Barcelonában született. Édesapja és édesanyja nem zenével foglalkoztak, távoli felmenőitől azonban alighanem örökölt némi talentumot e téren. Häringer ugyanis Liszt Ferenc és Sophie Menter – aki Liszt kedvenc tanítványa, illetve Európa egyik legtehetségesebb zongoristája volt – törvénytelen gyermekének, Celestina Popper-Menternek egyenesági leszármazottja. 

A fiatal tehetség négyévesen már kórusban énekelt, öt éves korában kezdett zongorázni. 2007-től a híres orosz zongorista, Gennady Dzubenko keze alatt tanulhatott. Első koncertjét 2008-ban, mindössze hét évesen adta egy barcelonai templomban. A fiatal tehetség ekkor már saját műveket is maga mögött tudhatott. 

Mindössze nyolc éves volt, amikor felvették a barcelonai konzervatóriumba, ezzel ő volt az intézmény legfiatalabb diákja. Kilenc éves korában édesapja halála egy rövidebb törést okozott művészi karrierjében, azonban végül sikerült túllépnie a tragédián, és ott folytatta, ahol abbahagyta.

2010-től kezdve rendszeresedtek koncertjei, azóta számos városban fellépett – többek közt például Madridban, Touloseban, Münchbenben és São Paulóban is. Számos olyan díjat elnyert, amelyet ifjú, tehetséges zenészek számára hoztak létre. 

A komolyzenei művek mellett Häringer a könnyűzenében is alkotott már. 13 évesen adta ki You and me című dalát, amely lényegében egy tiniszerelem történetét jeleníti meg. A dal a YouTube-on 14 millió megtekintést ért el. 

Vélhetően nem ez lesz majd az a dal, amivel Häringer bevonul a zenetörténet könyvének fényes lapjaira, azonban említésre méltó, hogy már ilyen fiatalon olyasmit tudott létrehozni, ami milliókat ért el. 

Häringer azóta még jó néhány könnyűzenei számmal kísérletezett, nekünk mégis úgy tűnik, hogy inkább a komolyzenében tud megnyilvánulni az ő tehetsége. Például akkor, amikor éppen egy olyan zeneművet játszik, amelyet híres felmenője komponált:

Häringer azóta idén már közel 18 éves, és továbbra is a zongorázásnak él. Az alábbi videóban például pár nappal ezelőtt játszott a barátinak egy zongoraboltban (az utcára szűrődő zenehangok miatt sok járókelő meg is állt a bolt kirakata előtt):

Iratkozzon fel hírlevelünkre