A skót kormányfő időszerűnek látja hazája függetlenné válását

Eljött az ideje Skócia függetlenné válásának – jelentette ki Nicola Sturgeon miniszterelnök a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) Edinburghban rendezett tavaszi kongresszusának záró munkanapján.

A skót kormányfő szerint a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) a kormányzó brit Konzervatív Párt „megbocsáthatatlan szabotázsa Skócia ellen”, Skócia azonban „nem a Brexit, hanem Európa pártján áll”.

A brit EU-tagságról 2016-ban rendezett népszavazás óta Nicola Sturgeon többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről, mert Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére “kirángassák” az Európai Unióból.

Az SNP-kongresszuson a küldöttek óriási ovációja közepette a skót miniszterelnök bejelentette, hogy

a kormány a jövő hónapban beterjeszti az újabb függetlenségi népszavazás kiírását célzó törvényjavaslatot, és tervei szerint ezt az év vége előtt el is fogadtatja a skót parlamentben.

Nicola Sturgeon felidézte: a brit kormány már jelezte, nem engedélyezi az újabb referendumot Skócia függetlenné válásáról, arra hivatkozva, hogy nem növekszik jelentősen a skót függetlenség támogatottsága.

Azonban – mint mondta – ezt az érvet a legutóbbi felmérések cáfolják.

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap skóciai kiadásának megbízásából készített közvélemény-kutatás szerint jelenleg a skótok 52 százaléka szavazna Skócia függetlenné válására abban az esetben, ha Nagy-Britannia a Brexit feltételrendszeréről elért megállapodás nélkül lépne ki az Európai Unióból. A Panelbase közvélemény-kutató cég által 1018 fős skót választói minta bevonásával elvégzett vizsgálat feltárta azt is, hogy

a skót választók 59 százaléka jobbnak tartaná Skócia függetlenné válását a megállapodás nélküli, szabályozatlan Brexitnél.

Nicola Sturgeon kijelentette: a függetlenség támogatottságának további jelentős növelésével együtt biztosítani kell azt is, hogy egyetlen brit kormány se akadályozhassa meg Skócia választási jogának érvényesülését.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) tavaszi kongresszusán kijelentette, hogy szerinte a Skóciában élő és dolgozó külföldi EU-állampolgárok a skót nemzet tagjai és Skócia azt szeretné, ha a brit EU-tagság megszűnése után is maradnának. Fotó: MTI/EPA/Robert Perry

 A brit kormány kabinetirodájának vezetője a minap jelezte, hogy London nem kíván hozzájárulni az újabb skót függetlenségi népszavazás kiírásához. David Lidington, aki e tisztségében Theresa May miniszterelnök helyettesének számít, a BBC rádió skóciai csatornájának nyilatkozva kijelentette: nincsenek arra utaló jelek, hogy a skót függetlenségről tartott előző referendum óta “megugrott volna” a Skócia elszakadását vagy az újabb népszavazás kiírását pártolók aránya. Szerinte a 2014-es referendum – amelyben 55 százalékos többségben voltak az elszakadást ellenzők – egy nemzedéknyi időre rendezte a kérdést.

David Lidington nyilatkozatának előzményeként Nicola Sturgeon szerdán, az edinburghi parlament ülésén közölte, hogy még a következő skóciai parlamenti választások előtt, vagyis 2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségről, ha Skóciát akarata ellenére kiléptetik az Európai Unióból.

A referendum kiírásához azonban a brit kormány hozzájárulása is szükséges. A skóciai önkormányzatiság megteremtéséről intézkedő, 1998-ban kelt brit törvény ugyanis meghatározza, hogy melyek azok a kérdések, amelyekben az egyébként igen széles körű autonómia-jogkörökkel felruházott skót parlament önállóan nem dönthet, és ezek közé tartozik Skócia és Anglia uniójának sorsa.

Forrás: MTI Fotó: MTI/EPA/Robert Perry 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!