Weber az EB elnökeként magához vonná a migránskérdés megoldását  

A májusi európai parlamenti (EP-) választás után új esély nyílhat a menekültügy körüli kérdések rendezésére.  A „migráció kérdése továbbra is nyílt politikai seb a kontinensen” és sok kárt okoz, mert megosztottsághoz és vitához vezet, és ezzel akadályozza a munkát a közösség jövőjét tekintve fontos területeken – jelentette ki az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje egy interjúban.

Manfred Weber a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban sugárzott interjúban kiemelte:

az Európai Bizottság (EB) elnökeként magához vonná a kérdés megoldását.

Mint mondta, a brüsszeli testület vezetőjének be kell mennie a miniszteri tanácsba, ahol a belügyminiszterek ülnek és el kell mondania, hogy barátaim, most tisztáznunk kell ezt az ügyet.

Reményének adott hangot, hogy az EP-választás után másmilyen lesz a légkör és ebben az új helyzetben azt lehet majd mondani, hogy rendben, a választók megadták nekünk a felhatalmazást, de most aztán neki is kell veselkedni a feladatoknak és meg kell oldani őket.

Álláspontja szerint a menekültkérdés rendezésének az előfeltétele az Európai Unió (EU) külső határának ellenőrzése, különben nem lehetséges a megegyezés.

Csak akkor lehet a belső szolidaritásról és egy belső menekültkvótáról tárgyalni, ha biztosítjuk, hogy az állam dönt arról, hogy ki jön Európába és nem az embercsempész bandák.

 Manfred Weber kifejtette: az EB elnökeként már a ciklus kezdetétől kiemelt kérdésként kezelné a menekültügyi szabályozást, ami azt is jelenti, hogy ismét tárgyalni kell a már elkészült javaslatokról. Mint mondta, nagyon-nagyon komoly első lépéseket jelentenek Sebastian Kurz osztrák kancellárnak az Ausztria 2018 második félévi soros EU-elnökségének idején tett javaslatai a rugalmas kvótáról, de az elképzelést ki kell egészíteni a határvédelemmel.

Elkeserítőnek nevezte, hogy míg az Európai Bizottság jó javaslatokat tesz, az Európai Parlament pedig egyetértésre tud jutni, a harmadik intézményben, a tagállami kormányokat összefogó tanácsban teljes káosz van a menekültügy kérdésében.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa aláhúzta: az államnak képesnek kell lennie a határ ellenőrzésére és arra, hogy megtagadja a belépést az illegálisan érkező emberektől, ez azonban csak az első elem.

A második elem egy “áttelepítési program”, amelyben az állam az ENSZ közreműködésével korlátozott időre és kontingensekben, előre meghatározott létszámú csoportokban befogad embereket.

A fokozottan védelemre szoruló embereket, az időseket, a megerőszakolt asszonyokat és a gyerekeket kell Európába hoznunk és nem a 18 éves fiatalembert, aki egy törökországi táborban is viszonylag jól tud boldogulni – jelentette ki Manfred Weber.

Az EB elnöki tisztségére pályázó politikus hozzátette, hogy mindezt ki kell egészíteni egy gazdasági fejlesztési programmal, egy “Marshall-tervvel”, amely Afrika felemelkedését szolgálja és ki kell dolgozni egy tervet a Földközi-tengeren folytatandó embermentő műveletekre. Egy egész rendszert kell létrehozni, a műholdas és a dróntechnológia bevetésével is biztosítani kell, hogy a lehető leghatékonyabb legyen a hajótöröttek mentése, az afrikai oldalon fekvő államoknak pedig segíteniük kell, hogy az emberek ne szálljanak be a halálhajókba.

Forrás: MTI Fotó: MTI/EPA/Philipp Gülland 

Iratkozzon fel hírlevelünkre