Gyurcsány Ferenc szerint óriási gond, hogy nem beszélünk idegen nyelveket

Emlékszünk még a 2006-os CNN-es alakítására?

Kikerült egy videó Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnökének Facebook-oldalára, amelyből kiderül, hogy támogatják a pénteki diáktüntetést a kötelező nyelvvizsga ellen.

Az ellenzék problémája most éppen az, hogy a kormány döntése szerint 2020-tól kezdődően a felsőoktatásba történő felvétel alapja lesz egy legalább B2 szintű nyelvvizsga, illetve legalább egy emelt szintű érettségi vizsga vagy felsőfokú végzettséget tanúsító oklevél. Utóbbi alól kivétel lesz a művészeti képzési terület. 

Gyurcsány a videóban elmondja, természetesen nem azzal van a baja, hogy a nyelvtudás az egyetemi képzéshez kapcsolt előírás lesz, hiszen – ahogy azt egyébként többször előszeretettel hangoztatták már – a normális az lenne, ha mindenki beszélne az országban legalább egy idegen nyelvet. Szerinte például az lenne a jó, ha külföldön járva dadogás-mutogatás nélkül tudnánk kérni három sört. 

Rendkívül vicces, hogy a Demokratikus Koalíció politikusai közül éppen annak a Gyurcsány Ferencnek kellett megszólalnia, aki úgy lehetett ennek az országnak a miniszterelnöke, hogy egy mukkot nem tudott angolul. Az internetnek hála legjobb alakításait könnyedén felidézhetjük. 

Leginkább a CNN-nek adott 2006-os interjúja emlékezetes. 2006 szeptemberében ugyanis Gyurcsány Ferenc egészen a CNN stúdiójáig ment, hogy bebizonyítsa, az őszödi hazugságbeszéd nyilvánosságra kerülésének ellenére a társadalom többségének támogatását bírja. Az interjú  (itt tekinthető meg) egészen nyögvenyelősre sikeredett, így az üzenetet sem igazán sikerült átvinnie az akkori miniszterelnöknek. A „függetlenobjektív” Index azonban szerencsére már 2006-ban is annyira független és objektív volt, hogy egy szóval sem említették meg tudósításukban azt, hogy a miniszterelnök kissé töri az angolt: dadog, ööö-zik, éppen, hogy nem mutogat. 

Gyurcsány Ferenc angol tudását ezen a fagyizós videón is megcsodálhatjuk. 

Azt persze végképp nem értjük, hogy az ellenzék miért most kezdi a tiltakozást a rendelkezés ellen, hiszen a módosítás nem új keletű. A szóban forgó rendelet ugyanis előző ciklusbeli, 2014-es. Vagyis azóta tudvalevő, hogy a 2020-as évtől kezdődően milyen feltételekkel lehet majd jelentkezni egyetemi képzésre. Hiába mondja tehát Gyurcsány Ferenc, hogy a diákok nem kaptak elég felkészülési időt, nem lepődünk meg azon, hogy a volt kormányfő ismét hazudik. A 2014 óta eltelt időnek elegendőnek kellett volna lennie egy nyelvvizsga megszerzésére mindenki számára. Ebből is látszik, hogy a diáktüntetés és az ellenzéki hisztéria nem más, mint egy újabb kampánylufi. 

Iratkozzon fel hírlevelünkre