Robbantások Srí Lankán: 321 áldozat, több mint 500 sebesült

Robbanások történtek vasárnap Srí Lankán két templomnál és két szállodánál - jelentette be a rendőrség az indiai ANI hírügynökség szerint. A helyi közlésekre hivatkozó jelentések szerint Colombóban egy templomot és két szállodát ért támadás.

Cikkünket frissítjük.

Robbanás rázott meg a húsvéti szertartás idején egy templomot a fővárostól északra fekvő Negombóban is. Több mint száz halálos áldozatuk van a húsvétvasárnapi robbantásoknak a szállodában és három katolikus templomban Srí Lankán, a sebesültek száma pedig több mint 250.

A képre kattintva galéria nyílik!

 A közösségi oldalakra felkerült egyik videó szerint az egyik templomban a tetőburkolatot is leszakította a robbanás.

Az első hírek két templom és két szálloda elleni támadásról szóltak. A detonációk egyszerre, helyi idő szerint 8:45-kor történtek, amikor a templomokban húsvét vasárnapi szentmisét tartottak.

A 20 milliós lélekszámú Srí Lanka lakosainak közel 10%-a katolikus vallású, de vélhetően több külföldi hívő is volt a templomokban, akik a szigeten töltik a húsvéti szabadságukat.

Egyszerre több helyen azonos időben robbantottak

Négy támadás a fővárosban, Colombóban történt: három luxusszállodában és a jelentős, Szent Antalról elnevezett katolikus templomban követték el őket. A colombói áldozatok száma legkevesebb 45.

A két vidéki robbantás a fővárostól 30 kilométerrel északra lévő Negombo város Katuvapitijai Szent Sebestyén-templomában, illetve a 250 kilométerrel keletre lévő Batticsaola város egyik templomában történt.

A katolikus templomokban általában sok hívő volt a húsvétvasárnapi mise miatt.

Az egyik colombói szálloda, ahol robbanás történt, a miniszterelnöki hivatalhoz közel lévő Cinnamon Grand Hotel – közölte a szálló egyik tisztségviselője. A pokolgépet az étteremben helyezték el.

Iszlamisták állhatnak a terrortámadások mögött

Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett elkövetőként. Ranil Vikremeszinghe miniszterelnök összehívta az ország biztonsági tanácsát. Aljas támadásnak nevezte a merényleteket. Maitripala Sziriszena államfő is hangot adott megdöbbenésének.

Az országos rendőrfőkapitány beszámolt arról, hogy tíz nappal ezelőtt egy iszlamista mozgalom, az NTJ öngyilkos merényletekkel fenyegetőzött fontos templomok és India külképviselete ellen.

Az NTJ tavaly vált ismertté buddhista szobrok elleni vandál tetteivel az országban.

Újabb két robbantás hajtottak végre Srí Lankán

Újabb robbanás történt húsvétvasárnap Srí Lankán sorbana hetedik. A merénylet  a főváros egyik peremkerületében, Dehivelában, egy szállodában hajtották végre , és ebben legkevesebb két ember meghalt – közölte a  helyi rendőrség.

Egy nyolcadik robbanás is történt húsvétvasárnap Srí Lankán, ismét a fővárosban, annak egy északi peremkerületében, az ország kormánya pedig kijárási tilalmat rendelt el, és felfüggesztette a közösségi média működését, de ezekkel kapcsolatban egyelőre csak kevés részletet lehet tudni – jelentették hírügynökségek.

Az újabb robbanás Orugodavatta helységben történt, amely Colombóhoz tartozik. Egyelőre nem tudni, hogy van-e áldozata.

A kijárási tilalom helyi idő szerint este 18 (közép-európai idő szerint 14.30) órától 12 óra időtartamra lép életbe – jelentette be a védelmi minisztérium.

Hét embert letartóztattak Srí Lankán, tovább nő az áldozatok száma

Kétszáz fölé emelkedett a vasárnapi srí lankai merényletsorozat áldozatainak száma.

Hivatalos források szerint a kórházba szállított sérültek száma a 500-at is eléri, és legalább 27 külföldi állampolgár is életét vesztette. A hatóságok azt valószínűsítik, hogy több támadás is öngyilkos merénylet volt.

Néhány órával a robbantások után a rendőrség behatolt egy épületbe, ahol hét embert letartóztattak, de három rendőr életét vesztette, miután a helyszínen is robbanás történt.

Forrás: MTI/Origo/Magyar Nemzet/Euronews

Fotó: MTI/Eranga Jayawardena 

Iratkozzon fel hírlevelünkre