Húsvét: Jézus feltámadásának ünnepe

Zsúfolásig megtelt hívőkkel az esztergomi bazilika a húsvétvasárnapi szentmisén. Ezen a napon a keresztény egyházban szerte a világon Jézus feltámadását ünneplik. Az esztergomi bazilikában Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek celebrálta az ünnepi szentmisét.

Erdő Péter bíboros szentbeszédében több kérdésre is felhívta a figyelmet. Mi történik, ha egyén és közösség eltávolodik Krisztustól, ha megfeledkezünk róla? Ha kereszténységünket csak külső formának tekintjük? Lassan elszáradhat az éltető kapcsolat. Lassan tömegek indulhatnak csüggedten, hogy a maguk egyéni dolgát végezzék, mert már nem hiszik, hogy Jézusban van a megváltás. És az is előfordulhat, hogy valaki egész birodalmat akar újra pogánnyá tenni, mert ő a saját hitét már elvesztette – mondta.

A bíboros úgy fogalmazott: ha belegondolunk abba, mit is jelent az, hogy Jézus tényleg feltámadt, akkor nem maradhatunk nyugodtak. Akkor nem térhetünk fölötte napirendre, akkor az emberi lénnyel, az ember életével és világával minden másképpen van, mint ahogy a hétköznapi eszünkkel gondolnánk. Akkor el kell mondanunk ezt az örömhírt mindenki másnak is, hogy aszerint igazítsuk az életünket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre