Egyre nagyobb pácban van Sargentini

Egyre nagyobb bajban van a jogállamiság és a jogszerűség grál lovagjának szerepében tetszelgő, Magyarország és a magyar kormányfő lejáratására felesküdött holland politikus. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) ugyanis közleményben tudatta, hogy feljelentést tesz Judith Sargentiniék kampányvideójának lopott felvételei miatt. A PestiSrácok.hu ugyanezen okból szintén jogi lépések megtételére készül.

Az MTVA tájékoztatása szerint a GroenLinks holland baloldali párt a közelmúltban kampányvideót tett közzé Judith Sargentiniről „The Sargentini Report: A European struggle for democracy in Hungary” címmel.

A felvételen ismeretlenek forrás feltüntetése, írásbeli szerződés alapján adott felhasználási engedély, valamint felhasználási díj megfizetése nélkül használtak fel több, az MTVA archívumába tartozó, szerzői jog által védett videoanyagot. A videó készítői még a csatornák logóit is kitakarták, így a szándékosság vitathatatlan.

Kiemelték, a vonatkozó magyar és európai jogszabályok alapján a más által készített műsorszámok, felvételek szerzői jogi védelem alatt állnak és felhasználásuk kizárólag a jogtulajdonossal kötött felhasználási szerződéssel és a szerző nevének forrásként való megjelölésével lehetséges.

Mint írták: az MTVA honlapján közzétett felhasználási feltételek kifejezetten tiltják írásbeli felhasználási engedély nélkül az MTVA és jogelődjei által készített videoanyagok felhasználását. Ha bárki a szabad felhasználást meghaladó mértékben szeretné közzétenni a szerzői jogi tartalmat, úgy a jogtulajdonos tartalomértékesítőjével kell szerződnie.

Hangsúlyozták:

a forrásjelölésüktől szándékosan megfosztott felvételek engedély nélküli felhasználásával ismeretlen személyek az MTVA-nak tényleges vagyoni hátrányt okoztak.

Mivel a büntető törvénykönyvbe ütköző jogsértés történt, az MTVA megteszi a szükséges jogi lépéseket és feljelentést tesz.

Az eset kapcsán a V4NA Nemzetközi Hírügynökség azt közölte: a Baloldali Zöldek a magyar büntető törvénykönyv szerint olyan bűncselekmény elkövetésével gyanúsíthatóak, amelyért akár három évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Forrás: MTI Fotó: MTI/EPA/Patrick Seeger

 

Sargentiniék nem csak hazudnak, a PS szerint lopnak is című korábbi írásunk itt olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre