Dr. Surján László: „Löfven és társai a tűzzel játszanak”

A svéd miniszterelnök, Stefan Löfven erős hangvételű nyilatkozatában keményen bírálta Magyarországot menekültpolitikája miatt. Löfven szavaiból egyértelműen kiderült: az illegális migráció elutasítása miatt EU-s támogatásokat vonna meg hazánktól.

Löfven a Dagens Nyheter című svéd balliberális országos napilap internetes felületén megjelent nyilatkozatában felelősségre vonta Magyarországot az illegális bevándorlás megtagadása miatt. Úgy fogalmazott,

ha valaki nem kész arra, hogy felelősséget vállaljon, akkor annak ára kell, hogy legyen.

Kemény szavak ezek, de itt Löfven még mindig nem állt meg. Tovább emelve a „tétet” kijelentette, hogy „ekkor nem lehet az EU támogatásaiból ugyanolyan módon részesedni, mint ma”. Ezzel tehát világossá vált a svéd politikus szándéka: meg kell vonni az EU-s pénzeket Magyarországtól. Hozzátette, „nem tartható, hogy az a tagállam, amely a legtöbb forrásban részesül az EU-tól, azt mondja, hogy nem, mi nem vállalunk felelősséget a migráció tekintetében”.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök

A svédek kemény hangvétele nem újdonság. Az év elején Annika Strandhäll svéd szociális miniszter Twitter-bejegyzésében a náci Németországéhoz hasonlította a magyar családpolitikát. Tette mindezt propagandisztikus, a valóságtól elrugaszkodott alapokra épülő kritizálással; Strandhäll hamis hátterű információkból igyekezett nagyot mondani.

A svéd miniszterelnök erős megjegyzéseire Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter reagált elsőként hivatalosan. Úgy fogalmazott, Löfven „Magyarországra is rá akarja kényszeríteni az illegális bevándorlókat, és meg akarja büntetni a magyarokat, mert nemet mondtak a kötelező betelepítési kvótára”. Szijjártó hangsúlyozta,

Magyarország valódi felelősséget vállal az illegális bevándorlással kapcsolatban, hiszen a magyar kerítések védik Európa nyugati és északi részét is.

Hozzátette, az uniós források pedig nem könyöradományok, hanem az uniós megállapodások alapján járnak Magyarországnak. „A svéd miniszterelnök már döntött, de nekünk is jogunk van dönteni.”

Nacsa Lőrinc kereszténydemokrata országgyűlési képviselő szintén reagált a rágalmakra. Azt mondta, a svéd miniszterelnök szerint meg kell büntetni Magyarországot, amiért nem fogad be migránsokat.

Mára már ott tartunk, hogy a bevándorláspártiak nyíltan fenyegetik a bevándorláselleneseket, ami elfogadhatatlan.

Az ügy kapcsán a Vasarnap.hu Dr. Surján Lászlót, a KDNP tiszteletbeli elnökék, volt EP-képviselőt kérdezte arról, hogy Löfvenből válhat-e egyfajta felbujtó, és gondolata eljuthat-e tettlegességig.

– Ha nem egy sok magyar ember által kedvelt ország miniszterelnöke volna, Stefan Löfven vasárnapi kirohanása szót sem érdemelne.

A miniszterelnök úr ugyanis olyan szinten nyúlt a bevándorlás kérdéséhez, ahogy a sarki kocsmában a többedik féldeci után szoktak.

Végtelenül felületesen és csak a saját szempontjait véve figyelembe – mondta Surján.

– Löfven miniszterelnök úr nem az első és nem az utolsó, aki a magyar migrációs politikát büntetni szeretné. Ismert lemez. Azonban nincs jogilag alátámasztott lehetőség erre: a migráció kérdése tagállami hatáskör. Vannak persze menekültügyi előírások, ám arra még Löfven úr sem vetemedett, hogy azzal vádaskodjék: Magyarország nem adja meg a menekülteknek a kellő védelmet.

Löfven és társai a tűzzel játszanak – mutatott rá az elnök.

Surján hangsúlyozta, „ha olyanná akarják formálni az Európai Uniót, amelyben a tagállamok többsége büntetheti azokat az államokat, amelyek történetesen nem az általuk helyesnek tartott politikát követik, akkor nem a Brexit lesz az utolsó kiválás a közös Európából.

Pedig erre a közösségre mindenki rászorul”.

A Brexittel való párhuzamban Surján megjegyezte, hogy „London már tudja, hogy mennyit veszít, csak nem találja a visszalépés politikai lehetőségét. A mai globalizált világban az egyes államok, nemhogy a svédek, de még a németek sem tudnak megállni a maguk lábán. Persze, hogy

Magyarország is az európai közösségben, a nagy gazdasági térben, a belső határok átjárhatóságában érdekelt.

De csak akkor, ha nem száműzik sem a tisztességet, sem a józan észt. Jelenleg mindkettő veszélyben van, ezért sokan aggódva nézik a jövőt”.

Zárásként Surján hangsúlyozta a közelgő EP-választások jelentőségét. Hozzátette, a „Löfven-félék fertőznek. Hogy sikerül-e a fertőzést lokalizálni, vagy tovaterjed megállíthatatlanul, mint a Notre-Dame lángjai, nem tudjuk, de a májusi választásokon sok múlik.”

Most aggódás helyett szavazni kell. Meg kell mutatnunk: a magyarok nem kérnek a svéd migránspolitikából.

Forrás: MTI – Kiemelt kép forrása: kdnp.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre