Ilyen egy civil véradás!

Április 9-11. között megrendezésre került az első Civil véradás, amelyet a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága az Országos Vérellátó Szolgálattal, illetve a fővárosi és a megyei Civil Információs Centrumokkal közösen szervezett meg.

A véradás fontosságára több szervezet is folyamatosan igyekszik felhívni a figyelmet, többek között a Miniszterelnökség is csatlakozott a véradás fontosságának felhívására. Az első Civil véradás alkalmával Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárt kérdeztük.

Tudomásunk szerint ez az első civil véradó nap, terveznek folytatást?

– Igen, a Miniszterelnökség Civil és Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága kezdeményezésére első alkalommal került sor a „Civil véradás” elnevezésű országos programra. Az esemény megszervezésében részt vettek a megyékben, illetve a fővárosban működő összesen húsz Civil Információs Centrum és az Országos Vérellátó Szolgálat központi és területi dolgozói, valamint a munkatársaim. Igazából Civil véradó napokról beszélhetünk, hiszen 2019. április 9. és 11. között valamennyi megyeszékhelyen és a fővárosban is megszerveztük a Civil véradást.

Szeretném kiemelni, hogy felkérésünkre az esemény fővédnökségét Herczegh Anita asszony, köztársasági elnök úr felesége, a védnökségét pedig Prof. Dr. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár asszony vállalta el, amit ezúton is nagyon köszönünk.

A Civil véradást hagyományteremtő szándékkal rendeztük meg, vagyis igyekszünk ezentúl évente újra megszervezni; a véradással életeket menthetünk, embertársainkon segíthetünk.

Miben más a Civil véradás, mint a többi hasonló kezdeményezés? Civil szervezetek is csatlakoznak az akcióhoz?

– Az esemény nevében szereplő „civil” szót kétféleképpen értjük. Egyrészt a civil szervezetek, egyesületek és alapítványok tisztségviselőire, tagjaira, önkénteseire számítunk a Civil véradáshoz kapcsolódóan, másrészt a civilek mint polgárok részvételére is. Több helyszínen adtak vért pl. polgármesteri és más hivatalok dolgozói. A Miniszterelnökség munkatársait is értesítettük az akcióról. A megyei, illetve fővárosi Civil Információs Centrumok által számos civil szervezetet értünk el, és adtunk számukra tájékoztatást az eseményről. Örömmel tölt el minket, hogy ennyi jó szándékú ember hajlandó áldozni az idejéből erre a nemes célra.

–Miért fontos, hogy az egészségügy mellett a civil szférában is felhívják a figyelmet a véradás fontosságára?

– A véradás mindannyiunk ügye. Fontosnak tartjuk, hogy a mi szűkebb területünkön, a civil szférában is foglalkozzunk vele és felhívjuk az emberek figyelmét a véradás szükségességére. Külön büszkeséggel tölt el, hogy a Civil véradáshoz kapcsolódóan – az Országos Vérellátó Szolgálat és a Civil Információs Centrumok visszajelzései szerint – magas az első véradók aránya, vagyis azon embereké, akik most először adtak vért. Ennek nagyon örülünk – reméljük, hogy sokan közülük rendszeres véradókká válnak.

– Mi volt a kiemelt célja a három napos rendezvénynek?

– A civil szervezetek véradásban történő szerepvállalása – az elmondottakon túl – a közvetlen hasznosság mellett arra is alkalmas, hogy a társadalmi szempontból hasznos tevékenységet végző egyesületek, alapítványok közösségi elköteleződését és értékteremtő szerepét a közvélemény felé bemutassa, a civil szervezetek társadalmi felelősségvállalását erősítse, illetve felhívja a figyelmet a Civil Információs Centrumok sokrétű munkájára. Emellett számos esetben, amolyan kísérőrendezvény formájában, szűrővizsgálatok igénybevételére is lehetőség volt a véradások helyszínein. Mivel  a társadalom jelentős része közvetlenül vagy közvetve kapcsolatban áll civil szervezetekkel, így a véradás fontosságának üzenete rajtuk keresztül is eljuthat az emberek szélesebb rétegeihez.

Iratkozzon fel hírlevelünkre