Fűrész Tünde: A családi értékek átadása segíti a romák felzárkózását

A romák felzárkózásával foglalkozó konferenciát szervezett a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért szerdán Budapesten. A konferencián több vezető politikus, egyházi személyiség és szakember ismerhette meg a magyar cigányság mostani helyzetét, a jelenkor kihívásait és az elmúlt évek eredményeit. A Roma nők, gyerekek, családok című rendezvényen Fűrész Tündét, a Kincs elnökét kérdeztük.

Általános jelenség, hogy minél magasabban képzettek az emberek, annál kevesebb gyermeket vállalnak. Hogyan lehet tenni azért, hogy egy magasan képzett társadalomban is sok gyermek szülessen?

– Először is fontos, hogy már kisgyermekkorban elkezdjük a családi életre nevelést: a családi értékek átadását, hogy a felnövekvő nemzedékek minél korábban megtanulják a meghatározó normákat. Éppen ezért nem véletlen, hogy a felzárkózáspolitika igencsak jelentős része a nőkre és a gyermekekre koncentrál.

Fontos továbbá, hogy a köznevelésben is minél inkább megjelenjen a családi életre nevelés, és mindez fokozatosan vezethet oda, hogy a középiskolában és a felsőoktatásban is nagyobb létszámban tudjanak részt venni roma diákok is.

A nagycsaládosok aránya egy U alakú görbe mentén alakul, a legtöbb nagycsaládos a magasan képzettek és a legalacsonyabban képzettek között vannak.

– Beszédében említette, hogy szakpolitikai értelemben a családpolitika és felzárkózáspolitika nagyon hasonló terület.

– Népesedéspolitikai szempontból mindkét terület meghatározó jelentőségű, ráadásul horizontális szakterületekről van szó. Mindkettő több ágazathoz kapcsolódik, például az oktatáshoz, de rengeteg szálon kötődik az egészségügyhöz is. Továbbá azért is lehet komoly egyezőséget találni a két terület között, mert nem problémaként kezeli a felzárkózáspolitika a roma közösségeket, a családpolitika pedig a családokat, hanem erőforrásként tekint rájuk.

– A konferencia során többször elhangzott a kormány hét pontos akcióterve, ami a magyar családokat, így a romákat is komolyan érinti. A Kincs készített már az intézkedéscsomaggal foglalkozó kutatást a közelmúltban?

– Igen, a témában végzett, már lezárult kutatásunk során kisgyermekes anyákat kérdeztünk arról, hogy mi a véleményük a bejelentett családpolitikai intézkedésekről, mennyire értenek egyet azokkal, illetve tervezik-e, hogy igénybe veszik valamelyik támogatást. Az eredmények egyértelműen megmutatták, hogy a válaszadók közül a legtöbben pozitívan értékelik, és támogatják a kormány intézkedéscsomagját. A megkérdezettek 98,6%-a egyetértett a Családvédelmi Akcióterv pontjaival és kétharmaduk nyilatkozott úgy, hogy szeretnék valamelyik intézkedést igénybe venni a jövőben.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre