Indulásra kész a görögországi migránskaraván

Az M1 tudósítója készített riportot a Szaloniki mellett gyülekező migránskaravánról, amely az elkövetkező órákban megindulhat az Európai Unió irányába. Horváth József biztonságpolitikai szakértő szerint „nem a semmiből pattant ki" valakinek a fejéből az, hogy nduljanak meg egyszerre az EU felé a migránsok, hanem irányított folyamatról van szó.

Muci Attila, az M1 tudósítója a két, egymás melletti migránstábor közti mezőről tudósított, ahol a bevándorlók arra készülnek, hogy továbbinduljanak a Balkánon át az Európai Unió felé. 

„Most már több száz illegális bevándorló van itt” – nyilatkozta csütörtökön délután az élő adásban M1 tudósítója. A közeli táborokban viszont még több ezren vannak, akik közül sokan azért érkeztek Szalonikibe, hogy az ott összegyűlt migránsokhoz csatlakozzanak. 

„A migránsok azt mondják, ők azt várják, hogy elérjék a kritikus tömeget […], abban bíznak ugyanis, hogy ha több ezren lesznek és úgy indulnak meg – a jelen állás szerint Macedónia, Szerbia, Bosznia irányába –, akkor nem tudják őket majd feltartóztatni és továbbengedik őket a határokon, hogy eljussanak végül az Európai Unióba” – jelentette a helyszínről Muci Attila.

Tüntető illegális bevándorlók és görög rohamrendőrök az észak-görögországi Szalonikitől nyugatra fekvő Diavatában lévő migránstábor előtt. – MTI/AP/Jánisz Papanikosz

A bevándorlók közül ezt többen el is mondták az M1 kamerájának, ahogy azt is, hogy „az a pénz, amit kapnak – a segélyek és juttatások – az nem elég semmire, ők nem ezért indultak korábban útnak, hogy itt tengődjenek Görögországban”.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1-nek nyilatkozva azt mondta, hogy ha valóban egy több ezres vagy tízezres tömeg indul el, akkor azt rendőri erőkkel „szinte lehetetlen” úgy megállítani, hogy ne történjenek komoly atrocitások.

A szakértő emellett felhívta a figyelmet a szervezettségre is. Horváth József úgy fogalmazott: „nem a semmiből pattant ki” valakinek a fejéből az, hogy induljanak meg egyszerre az EU fele, hanem szervezett folyamatról van szó, akárcsak az USA fele induló karavánok esetében.

Tüntető illegális bevándorlók és görög rohamrendőrök összecsapása az észak-görögországi Szalonikitől nyugatra fekvő Diavatában lévő migránstábor előtt. – MTI/AP/Jánisz Papanikosz

Az elsődleges kérdés az, hogy a görög kormány milyen politikai döntést hoz: fölvállalják-e azt, hogy megállítják a karavánt, vagy – ahogy az elmúlt években – „tessék-lássék intézkedések” után gyakorlatilag útnak indítják ezt a csapatot – tette hozzá Horváth József. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: a kormánynak információi vannak a migránskaraván és arról a veszélyről, amelyet az jelenthet. Nem tudni, hogy ez valósággá válik-e, de ha igen, a magyar határvédelem felkészült és képes megvédeni az országot – közölte.

Forrás: MTI, kiemelt kép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre