Szeretni és utálni Michael Jacksont

Michael Jackson nevét mindenki ismeri. A tizenháromszoros Grammy-díjas amerikai énekes világszerte hatalmas rajongótábort gyűjtött maga köré. Ismertebb számait ma is hallani a különböző csatornákon.

Sikereit azonban botrányok is övezték. 1993-ban pedofíliával és szexuális zaklatással vádolták, és bár a hatóságok ezt az ügyet bizonyítékok hiányában elengedték, később halálának okát is többek közt ezen események, pontosabban gyanúsítások sorozatához kötik.

Most, halála után 10 évvel készült egy dokumentumfilm-sorozat „Neverland elhagyása” címmel, amelyben a mára már felnőtt, Michael Jackson által állítólag zaklatott gyerekek tesznek vallomást a sztár áldozataiként.

A sorozat első részének első egy percében kiderül, miről fog szólni a film, hiszem Wade Robson így fogalmazott Michael Jacksonnal kapcsolatban:

„És szexuálisan bántalmazott.”

De ki is az a Wade Robson?

Wade Robsonra 5 éves korában figyeltek fel, amikor a korabeli gyerekekhez hasonlóan ő is utánozni kezdte Michael Jacksont. A mini rajongó azonban még tehetséges is volt, amelynek köszönhetően együtt turnézhatott a hírességgel. Később Amerikába költözött, Jackson pedig mentorként támogatta a pályáján, videoklip-szerepléstől a koreográfusi pályáig jutott, többek között Britney Spears-nek és az ‘N Sinc-nek is dolgozott.

A másik szereplő: Jimmy Safechuck

Őt az 1987-es Pepsi-reklámból ismerhetjük. Életéről az internet nem mond túl sokat, de az bizonyos, hogy Wade Robsonnal ellentétben nem tündökölt rivaldafényben a Michael Jacksonnal töltött turné után.

Dan Reed brit rendezőről se lehet sokat tudni, nem a leghíresebb rendezők közé tartozik. Hogy miért éppen 10 évvel a sztár halála után készült el ez a film, azt nem tudni pontosan, mindenesetre a filmmel kapcsolatos nyilatkozataiban elhangzik, a film hatására több #Metoo-féle „coming out”-ra számít.

Nagy port kavart a történet. A híresség családja is nehezen dolgozza fel, hogy ekképp sározzák be a sztár hagyatékát. A rajongók is több ízben emelték fel a szavukat, van, aki nem hiszi el a történeteket, mások Instagram-videóban kaptak hisztérikus rohamot.

Miről szól a film?

A filmet abból a szempontból érdemes fenntartással kezelni, hogy az egy kemény állításokkal teli dokumentumfilm olyan emberről, aki már nem tudja megvédeni magát.

Mi egyelőre az első részig jutottunk el, így ebben a cikkben arról számolunk be.

A film elején Jimmy Safechuck édesanyja nyilatkozik arról, hogy a Pepsi-reklám után egy kisfilmet forgattak a fiáról: „azt hittem, azért van szükség a filmre, mert távol van, magányos, és csak így tud emberekkel lenni”. A nő állítása szerint ezután kaptak meghívást Michael Jackson házába.

A látogatás után az édesanya elmondta, másnap felhívta őket Michael Jackson, mert egyedül volt. Érdekesnek tartotta – amit valószínűleg mindannyian annak vélünk –, hogyan lehetséges egy ekkora híresség esetében olyan fokú magány, hogy a Pepsi reklámban szereplő kisfiú és családja társaságát igényelje a sztár.

Szemet szúr a filmben, hogy az édesanyák és az áldozatok végig arról beszélnek, mekkora élmény és megtiszteltetés Michael Jackson barátjának lenni, lehetőséget kapni a turnéhoz való csatlakozásra, vagy beengedni az embereit egy kisebb felvétel, interjú készítésére. Feltételezem, mindezt jó pénzért, amelyről viszont már kevés – semmi – szó esik.

A történetben Jimmy és Michael Jackson Párizsban aludtak együtt először. Az édesanya úgy fogalmazott: „természetes dolognak tűnt”. Bár az különös, miért tűnik bárkinek is természetesnek, hogy a 10 éves gyermeke együtt aludjon egy felnőtt férfival, s nem is csak egy alkalommal.

Aztán a történet elérkezett Wade Robson esetéhez, arra a pontra, amikor ők is ellátogattak Neverland-be, Michael Jackson birtokára. Valamilyen okból kifolyólag a szülők itt már első alkalommal engedték, hogy a gyerekeik egy teljesen másik épületben aludjanak olyan felnőtt emberrel egy szobában, egy ágyban, akit akkor még csak néhányszor láttak.

Wade maga is megfogalmazta: „még ha ismertük is volna… de nem ismertük. Négy órája találkoztunk vele. Nem ismertük, csak négy órája”.

Később, Wade állítása szerint ötnapos kirándulásra engedték Michael Jacksonnal a néhány éves gyermeket.

Wade és Jimmy egyébként ebben a részben szinte szó szerint ugyanazokról a tevékenységekről, mondatokról számolnak be, amelyek Michael Jackson száját véleményük szerint elhagyták. Kérdés, valóban ennyire egysíkúan vonzódott a sztár a gyerekekhez, vagy a film hatásvadász kedvéért a szereplők betanultak egy előre megírt szöveget?

A fiúk élete állításuk szerint csak Michael Jackson körül forgott, valamint a már jóval kevésbé hangsúlyozott táncfellépésekből. Wade szüleinek házassága megromlott, s az édesanya úgy döntött, kisebbik fia sikerének érdekében nekivág az amerikai álomnak. Hátrahagyva nagyobbik fiát elválik férjétől, és lányával, valamint Wade-el Ausztráliából Amerikába költöznek. A nagymama mindezek ellenére lánya elhatározását a sztárra fogta: „Michael bátorította. Valójában Michael döntése volt. Ő intézett szállást nekik. Ő volt. Az ő hibája”.

Az is érdekes, hogy a kapcsolat akkor romlott meg Wade és Michael Jackson között, amikor a „család” kiköltözött Amerikába, bízva abban, hogy a sztár mindent fizet, és gondoskodik majd a jövőjükről. Furcsa, hogy Wade életéről ma már úgy olvashatunk, hogy Michael Jackson sokáig a mentora volt, több videóklipbe juttatta be, a filmben viszont úgy beszél róla, mintha a családját sorsára hagyta volna a híresség.

Nem lehet, hogy csupán arról van szó, hogy Michael Jackson tehetséges fiúknak akart élményeket szerezni, amit a Jackson-fan családok „túlértelmeztek”? Esetleg tényleg ezzel próbálta segíteni karrierjüket, hiszen biztosan nem sokan mondhatjuk el magunkról, hogy Jacko-val turnéztak. Leforgattak egy kamu dokumentumfilmet a pénzért, sikerért a #Metoo kampány legnépszerűbb időszakában, vagy tényleg megtörtént mindez, és az ideál valójában egy pedofil volt?

Ezekre a kérdéseket valószínűleg nem fogunk tudni biztos választ adni – és ebben az esetben már nehéz is lesz, hiszen a vádlott tíz éve halott, és nem tud kiállni saját védelmében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre