Mózes Szabolcs: Ezt még a szlovák kommunisták sem merték!

Gyermekkorom egyik alapélménye, amikor nagy ünnepi misék végén az énekszámkijelzőn felvillant a „306” s mi büszkén énekelni kezdtünk – írta közösségi oldalán a Pozsonyi Magyar Szakkollégium igazgatója. Mint arra Mózes Szabolcs visszaemlékezett, akkoriban csak a templomban lehetett eljátszani, elénekelni nyilvánosan a magyar himnuszt, de ott is csak mint „egyházi éneket". 

Május 15. után azonban már ott sem lehet, „az augusztus 20-i himnuszéneklésért hétezer eurós bírságot készíthet a plébános”. Sőt, amint arra az igazgató rámutat, a szlovák törvényhozás rendelkezése alapján, a „Lex DAC” értelmében azok a polgári társulások és önkormányzatok is, amelyek ünnepséget szerveznek, és a végén eléneklik a himnuszt. 

„A kormánykoalíció megtiltotta, amit még a kommunisták sem mertek” – fogalmazott tűpontosan Mózes. S ezután a hideg zuhany: „az igazán gyomorforgató a történetben pedig az, hogy ehhez a Híd hat magyar képviselője is asszisztált. Tömören: magyarok szavazták meg a magyar himnusz eléneklésének betiltását, büntethetőségét”.

Mózes Szabolcs két, nem elhanyagolható kérdést hagyott a végére:

„várom, melyikük kér ezért bocsánatot, és adja vissza a mandátumát? Sokat akarok?”.

Iratkozzon fel hírlevelünkre