Dokumentumfilm Gyurcsány „hősies” küzdelméről

A Koppenhágai Dokumentumfilm Fesztiválon levetítették azt a filmet is, amely Gyurcsánynak és pártjának „hősies” küzdelmét mutatja be a „diktatúra” ellen.

A Koppenhágai Filmfesztivál oldalán ezzel az alcímmel mutatták be a Hungary 2018 című filmet:

„Gyurcsány Ferenc fáradhatatlan küzdelme a jobboldali populizmus ellen Magyarországon a 2018-as választási kampány során.”

A film leírásában emellett arról írnak, hogy „Magyarország az Európában terjedő szélsőjobboldali populizmus lándzsájának feje”, illetve aggasztónak vélik azt is, hogy a nacionalizmus terjedőben van Európában.

Bár a film témájául szolgáló 2018-as választások már majdnem egy éve lezajlottak, a szervezők szerint a filmnek továbbra is fontos mondanivalója van. 

Számunkra viszont úgy tűnik, hogy az alkotás tévedésből kerülhetett egy dokumentumfilmes fesztiválra, ugyanis nem igazán felel meg egy fontos követelmények: nem objektív, hanem részrehajló és mindvégig Gyurcsány-párti propagandát igyekszik kifejteni. Ennek fényében pedig inkább neveznénk propagandafilmnek a Hungary 2018-t, mint dokumentumfilmnek. 

Még a filmet pozitív színben láttató, a Cineuropa.org oldalon megjelent filmkritika is úgy fogalmaz, hogy hiába hangoztatja magát a film objektívnek és függetlennek, ezeknek a feltételeknek nem felel meg.  „A film hivatalos objektivitása ellenére” ugyanis a képsorokon keresztül a rendező, Hajdú Eszter „személyes nézetei tükröződnek” – írta a kritikus. 

(Kiemelt kép: Wikimedia Commons/Bálint Fejér)

Iratkozzon fel hírlevelünkre