A jelenlegi migrációs nyomás évtizedekig fennállhat

A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár vasárnap este a svéd közszolgálati tévé Napirend című műsorában mondta, hogy az Európába irányuló migráció miatt sorsdöntő lesz az unió és a kontinens életében a májusi európai parlamenti választás.

Kovács Zoltán egy olyan interjúban beszélt, amelyben őt és Stanislas Guerinit, a Köztársaság lendületben nevű francia kormánypárt párttitkárát kérdezte a műsorvezető, az ő válaszaikat állították egymással szembe. Ezt megelőzően a műsorban levetítettek egy interjút Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság alelnökével, az európai szocialisták EP-választási csúcsjelöltjével.

Kovács Zoltán kijelentette, hogy az európai civilizáció alapja a kereszténység, ha nem is vallásilag, de kulturálisan, és „ha ezt valaki meg akarja változtatni, akkor Európa valami mássá alakul, mint ami az elmúlt néhány évtizedben volt”. Megjegyezte: a jelenlegi migrációs nyomás Európán a következő évtizedekben várhatóan fennmarad.

Azokkal a vádakkal kapcsolatban, hogy Magyarország megsérti az Európai Unió alapvető értékeit, az államtitkár kijelentette: „nincs lelkiismeret-furdalásunk ezekkel kapcsolatban, különösen nem kellett hogy legyen az utóbbi három évben, a migrációs válság kitörése óta, mert e vádak – még az Európai Parlament és az Európai Bizottság Magyarországgal szembeni eljárásai is – csupán politikai vélemények voltak, politikai boszorkányüldözés folyt, folyik Magyarország ellen.

Kovács Zoltán elmondta, hogy Magyarország nem ért egyet Emmanuel Macron francia elnök erősebb Európáról szóló elképzeléseivel. Budapest szerint csak azokon a területeken kell erősíteni az integrációt, ahol erre van lehetőség, például prioritásnak kell lennie az európai határok megvédésének és az európai védelmi erők létrehozásának.

A legfontosabb tét a választáson szerinte a klímaváltozás. „Ezt mondják a gyerekeink. Ez az egyetlen prioritás, amelyben minden erőnket egyesítenünk kell” – szögezte le.

A tömeges migrációval pedig csak „következetes európai módszerrel tudunk megbirkózni” – mondta.

 Frans Timmermans interjújában elmondta, hogy a mostani EP-választás „küzdelem Európa lelkéért”. Szerinte olyan Európa felé tartunk, amelyben lakói ellenségeket teremtenek a saját társadalmukban vagy a határ túloldalán és a magyarországi határvédelmet elszomorítónak nevezte.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre!