Az IKEA szerint nem fontos a családokkal foglalkozni

Az IKEA olasz nyelvű oldala a Twitteren tett közzé egy videót, amelyben feleslegesnek ítélte a Családok Világkongresszusának megrendezését. A cég arra hivatkozik, hogy „a család természetes dolog”, ezért arról nem kell beszélni.

A videóhoz társított szövegben azt írták: „Nincs szükség egy kongresszusra ahhoz, hogy tudjuk, mi a család”.

Az IKEA által közzétett szöveg azért fals, mert a kongresszuson célja nem az, hogy meghatározza a család fogalmát. A résztvevők arra keresték a választ, hogy miként lehet a családokat megvédeni, és ezáltal elébe menni azoknak a társadalmi, gazdasági, demográfiai problémáknak, amelyek a családok gyengüléséből következnek. 

A videóban pedig az alábbi szöveget tették közzé: 

„A család az, akivel megosztod az ágyadat, az asztalodat, a fogkefetartódat. A család az, aki ismeri a wi-fi jelszót, aki nem csinál problémát abból, hogy a vécédet használja, és a vécékefédet is. A család, aki megjön, anélkül, hogy előtte szólna, aki azt mondja, ‘ma este én főzök’, a család, akitől otthon érzed magad. Ez természetes, nem? Természetes.”

Az IKEA nagy multiként például azt mondta, számukra evidens volt az, hogy 2015-ben csatlakoztak a Nyitottak vagyunk kezdeményezéshez is.

Az IKEA által közzétett tartalom jó példája annak, hogy miként igyekeznek egyesek relativizálni, leegyszerűsíteni a család fogalmát.

Mert attól, hogy megosztom valakivel az ágyamat, asztalomat vagy fogkefetartómat, vagy éppen a wi-fi jelszót, attól ő még nem lesz a családom része. Az IKEA által felsorolt dolgoknál sokkal mélyebb jelentések állnak a család intézménye mögött.

(Kiemelt kép forrása: Wikimedia Commons)

Iratkozzon fel hírlevelünkre