Kék-lilára verték a magyarok Maros Šefčovičot

Talán még Klaus Johannis 2014-es romániai elnökválasztása során sem tették ennyire egyértelműen a külhoni magyarok egy nem magyar politikusra voksukat. Pedig akkor is nagy többséggel szavaztak az akkor még ellenzéki – szász származású – Johannisra. Igen alacsony részvétel mellett.

Zuzana Čaputova most mintha lemásolta volna a 2014-es román statisztikákat, és úgy nyert.

Ellenzékiként nyert Szlovákia eddigi legalacsonyabb választási részvételével.

Amióta Szlovákiában közvetlen elnökválasztás tartanak, sosem volt még ennyire alacsony a részvételi arány, mint szombaton. Az  első fordulóban még 48,73 százalék, de a második fordulóban a választópolgárok mindösszesen 41 százaléka élt csak a szavazati jogával. Összehasonlításképpen: 1999-ben az első fordulóban még 73,89 százaléka, a második fordulóban pedig 75 százaléka ment el az embereknek szavazni. Az idők során ez a szám természetesen csökkent, és 2014-re (első körben) a választók 43,4 százaléka és (második körben) 50,48 százaléka járult csak az urnákhoz.

Maros Sefcovic, a legerősebb kormánypárt, az Irány (Smer-SD) elnökjelöltje nyilatkozik a sajtó képviselőinek Pozsonyban 2019. március 30-án, miután vereséget szenvedett Zuzana Caputovával, az ellenzéki liberális pártok jelöltjével szemben az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás, második, döntő fordulójában. MTI/EPA/Martin Divisek

Hiába mentek el kevesen országosan, a magyarok Čaputovára szavaztak.

A Paraméter.sk írta meg, hogy a dunaszerdahelyi és a komáromi járásban rommá, a többi magyar járásban pedig csak kék-lilára verte Čaputová Maros Šefčovičot. Már az első fordulóban is látni lehetett a tendenciát, amely alapján borítékolható volt, hogy baloldali politikussal nem szimpatizálnak a felvidéki magyarok, de a második forduló eredményei igen horrorisztikusra sikerültek Šefčovič szempontjából.

Dunaszerdahelyen:

  • 25 ezer 813-an szavaztak Čaputovára, ami 83,94 százaléknak felel meg.
  • Šefčovičra csak 4 936-an szavaztak, ami 16,02 százaléknak felel meg.

Komáromban:

  • 14 ezer 937-en szavaztak Čaputovára, ami 72,94 százaléknak felel meg.
  • Šefčovičra csak 5539-en szavaztak, ami 27,05 százaléknak felel meg.

Érdemes még megemlíteni a galántai és a vágselyei járást is, ahol Čaputova szintén alaposan elverte Šefčovičot 68:32-re és 71:29-re. Érdekes lenne egy tanulmány arról, hogy mi áll a hátterében a baloldali Šefčovič ily’ mértékű elutasítottságának a magyarok körében. Ha valaki talál ilyet, küldje el nekünk!

(Forrás: paramenter.sk)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre