„Egy új élet teremtése valóban csoda” – Lezárult a Családok Világkongresszusa

A Twitteren keresztül követtük a veronai Családok Világkongresszusának hétvégi előadásit. A vasárnap záruló eseményen a felszólalók közt a legjelentősebb személyek Novák Katalin államtitkár, illetve Matteo Salvini olasz belügyminiszter voltak, de sokan mások – miniszterek, aktivisták, illetve egy volt Juventus-focista is – tiszteletüket tették.

Massimiliano Fedriga, Friuli-Venezia Giulia tartomány kormányzója azt hangsúlyozta, hogy valótlan, elfogult az a világkép, amelyet a feministák az anyaság kapcsán hangsúlyoznak: „A feministák úgy láttatják a dolgokat, hogy az az anya, aki otthon marad és neveli gyermekét, az egy elnyomott személy” – fogalmazott.

A következő előadásban a női nem részéről Maria Rachele Ruiu, a Generazione Famiglia családvédő szervezet tagja erősítette meg azt, hogy a nők számára az anyaság nem értelmezhető csupán egy rájuk erőltetett kötelességként. „Szeretnénk, ha a munkára való jog mellett az is biztosítva lenne számunkra, hogy anyák lehessünk. Ez utóbbiért az én generációmnak már meg kell küzdenie” – emelte ki.

Az előadó azt is hangsúlyozta, hogy a feministák támadásai által sokat veszíthet a társadalom: „Az anyasággal szembeni kulturális bombázás célja az, hogy megszüntesse ezt a csodát. Egy új élet teremtése ugyanis valóban csoda” – hangsúlyozta.

A Generazione Famiglia elnöke, Jacopo Coghe azt hangsúlyozta, hogy az elkövetkező időszakban még fontosabbá válhat a családok védelme „Meg vagyok győződve arról, hogy egy fontos keresztút előtt áll. Ha nem összpontosítunk a családok védelmére, akkor a nemzetek is összeomolhatnak” – húzta alá.

Giorgia Meloni, az Olaszország Fivérei párt elnöke a családvédelem fontosságát hangsúlyozta: „Olyan értékeket védünk, amelyek minden ember számára fontosak lehetnek. Megvédjük Istent, a hazát és a családot. Ez a küldetésünk” – fogalmazott.

Novák Katalin felszólalásáról szombaton már beszámoltunk. Az államtitkár azt hangsúlyozta, hogy „Olyan politikai vezetőkre van ma szükségünk, akik támogatják a családot és az életet”.

Matteo Salvini mondandóját szintén összegeztük már korábban.  Az olasz belügyminiszter a magyar családpolitikát méltatta, saját küldetését tekintve pedig úgy fogalmazott: „Szeretném megvédeni azoknak a jogát, akiknek nincs hangjuk: a gyermekekét. Őket kell ismét a középpontba helyeznünk”.

Marco Busetti, Olaszország oktatási és tudományos minisztere azt emelte ki, hogy a különféle ideológiáknak – így azoknak is, amelyek a hagyományos családmodell ellen küzdenek – nincs helye az iskolában. „Az ideológiának az iskolákon kívül kell maradniuk. Nem szabad hagyni, hogy indoktrinálják a gyermekeket” – mondta.

Massimo Gandolfini, az olasz Family Day mozgalom alapítója és elnöke egyenest egy korábbi autoriter ideológiához hasonlította azokat, akik a család megsemmisítésére törekszenek. „Az új fasizmus a házasság szépségének lerombolására, a család megsemmisítésére és a gyermekek adásvételére törekszik”– húzta alá.

Fontana Lorenzo olasz családügyi miniszter arra reflektált, hogy a munkaerőpiaci viszonyok tekintetében szintén védelemre szorulna a család és az anyaság intézménye: Nem szeretnénk azt, hogy a teherbe eső nők elveszítsék a munkájukat. Azon dolgozunk, hogy az anyaság és a munka összeegyeztethető legyen egymással” – fogalmazott.

A kongresszus utolsó napján, vasárnap az esemény vendége volt Nicola Legrottaglie, a Juventus korábbi futballistája is. A sportoló egy találó hasonlattal szemléltette azt, hogy miként kell a családokra tekinteni.

Sokszor kérdeznek arról, hogy miként látom a férfiak és a nők viszonyát. Ilyenkor a focicsapatokkal szoktam példálózni. Én például korábban a védekezésben voltam jó, a csapatom többi tagja pedig a támadásban jeleskedett. A férfiak és nők ehhez hasonló módon alkotnak egy csapatot – fogalmazott.

(Forrás: Congresso Mondiale delle Famiglie. Kiemelt kép forrása: MTI/AP/Antonio Calanni)

Iratkozzon fel hírlevelünkre