Azbej Tristan: A szenvedésnek nincs keresztlevele – VIDEÓ

Azbej Tristan államtitkár a Mathias Corvinus Collegium által szervezett konferencia zárónapján arról beszélt, hogy korunk humanitárius és gazdasági válságai, valamint biztonsági kihívásai egyaránt jól beazonosíthatók minden ország számára. Amiben azonban különbség mutatkozik a nyugati országok és Magyarország álláspontja között, az a problémához való hozzáállás.

A migráció témájában rendezett konferencián az államtitkár kiemelte, hogy hibás az a nyugati megközelítés, ami a jelenségre mint lehetőségre tekint, és nem veszi figyelembe annak biztonsági kockázatait. Ahhoz, hogy a már kialakult civilizációk fennmaradhassanak, meg kell őrizni a sajátunkat és segíteni kell azt, amelyiket veszély fenyegeti.

A konferencia szombati napján Orbán Viktor miniszterelnök is hangsúlyozta, hogy nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Azbej Tristan kiemelte: Magyarországnak a Hungary Helps Programon keresztül történő szerepvállalása is ezt a példát követi, amelynek keretében azokban a válságrégiókban igyekszik humanitárius eszközökkel segíteni, ahol a keresztény közösségeket veszély fenyegeti.

Elmondta továbbá: a magyar segítség nem diszkriminatív, „a szenvedésnek nincs keresztlevele”, de Magyarország felismerte azt, hogy napjainkra a kereszténység lett a legüldözöttebb vallás a világon, ezért a Hungary Helps Program kiemelten, de nem kizárólagosan erre fókuszál. Az előadásban elhangzott az is, miszerint a legfrissebb adatok szerint 2018-ban 4158 embert öltek meg keresztény hite miatt.

https://s4c.news/2019/03/23/gulyas-gergely-a-hungary-helps-egy-jol-mukodo-modell/

Az S4C kérdésére az államtitkár beszélt arról is, hogy a tömeges migráció káros a befogadó országoknak, mert az elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy az ellenőrizetlen bevándorlás biztonsági kihívás is egyben, valamint káros a kibocsátó ország számára, mert ha elvándorol a fiatal és munkaképes réteg, az kihatással lesz az ország jövőjére is. Nem szabad megfeledkezni magukról a kivándorló emberekről sem, akik gyakran esnek embercsempészek áldozatául és az életüket kockáztatva igyekeznek eljutni a célországba. 

Azbej Tristan hangsúlyozta, hogy Magyarországnak szembe kell mennie azzal a trenddel, ami elhallgatja a keresztényüldözést, ezért alakult meg 2016-ban az akkor még helyettes-, mára pedig államtitkárságként funkcionáló kormányzati egység.

Aki ismeri a Közel-Kelet történelmét – tette hozzá az államtitkár – az tudja, hogy a kereszténység mindig is stabilizáló erő volt az ottani társadalmakban, amely a hosszú távú békés együttélés záloga.

A Hungary Helps Program sikerét mutatja az is, hogy a USAID amerikai segélyszervezet is a magyar példát alapul véve indított hasonló programot. A példa nemzetközi sikerét illetően Azbej Tristan úgy fogalmazott: „szeretnénk, ha a következő Európai Bizottság legalább annyi forrást szentelne a helyben való segítségnyújtásra és az üldözött keresztények megsegítésére, mint amennyit – szerintünk tévesen – a migráció menedzselésére és támogatására szentel most”.

A programunkról bebizonyosodott, hogy működik, ezért a következő lépés, hogy minél több kormányzatot és nemzetközi szervezetet meggyőzzünk arról, a segítségnyújtásnak ez a formája jó.Az a célunk, hogy az Európai Unió is magáévá tegye mindazt, amit a Hungary Helps Program képvisel – mondta Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára vasárnap Budapesten, a Mathias Corvinus Collegium – MCC budapesti migrációs konferenciáján.https://www.hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/03/24/bebizonyosodott-hogy-mukodik-a-hungary-helps?fbclid=IwAR0pbM043YzNoWu3fkrN_K9OH5phPl8P4X2UTJp5sLq8bZpyRdJY6ecpsc4

Közzétette: Hungary Helps – Magyarország segít – 2019. március 24., vasárnap

 

S4C

videó: Hungary Helps – Magyarország Segít/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre