Tavaszi fásultság helyett fásítás

Harmadik alkalommal rendezték meg az Országos Erdészeti Egyesület által indított „Fedezd fel az örökséged!” című országos erdőismereti vetélkedőt, melynek díjátadóját március 22-én tartották. Az ezzel egybekötött szakmai napon a legjobban teljesítő középiskolás csapatok vettek részt, akik az értékes nyeremények mellett egy terepi programon a vetélkedő témájához kapcsolódóan az alföld fásításának jelenével ismerkedhettek meg.

A harmadik alkalommal megrendezett versenyen a háromfős csapatok a magyarországi erdőterület növekedésének 100 éves történetével, az erdőtelepítések fontosságával és hasznosságával kapcsolatos tudásukról adtak számot. A diákok öt elméleti kérdéssort oldottak meg, és terepi feladatként egy faültetésre buzdító kampányvideót készítettek.

Az Agrárminisztérium támogatásával lebonyolított verseny legfontosabb felkészülési anyagaként az Erdők Hetén bemutatott, „A növekvő erdők nyomában” című ismeretterjesztő film szolgált, amely az elmúlt 100 év erdőtelepítésének történetét követi végig, az alföld fásításától kezdve a kopárok erdősítésén keresztül a nagyvárosok zöldövezeti fásításáig. A film azt mutatja be, hogy miként duplázódott meg Magyarország erdőterülete az első világháborút lezáró békeszerződés óta eltelt időszakban.

A verseny díjait Sulyok Ferenc, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. igazgatója és Elmer Tamás, az országos Erdészeti Egyesület projektvezetője a Vackor Vár Erdészeti Erdei Iskolában adta át a nyertes csapatoknak.

A jövőbeli versenyek is azonos szemléletformáló célkitűzéssel indulnak majd, hiszen szeretnénk a felnövekvő generációnak átadni azt a gazdag tudásanyagot, ami az erdőről, egyik legnagyobb nemzeti kincsünkről szólmondta Elmer Tamás programvezető.

Nagy örömünkre szolgál, hogy az Országos Erdészeti Egyesület a vetélkedő díjátadóját az alföldön rendezi meg, aminek története szorosan kapcsolódik az erdőnövekedés elmúlt száz évéhez. A Kiskunság ugyanis az 1920-as évektől kezdődő alföldfásítás központi helyszíne, ahol a homokfásítás megkezdése előtti időszakban a terület 85%-át futóhomok borította. Így egy olyan térségben tudjuk bemutatni a diákoknak az erdőtelepítési program eredményeit, ahol az elmúlt száz évben négyszeresére nőtt az erdővel borított területek arányaemelte ki Sulyok Ferenc vezérigazgató.

Forrás: Országos Erdészeti Egyesület. Kiemelt kép: Pixabay