Idén is folytatódik a kerékpárosbarát közúthálózat fejlesztése

Tarlós István csütörtökön Budapesten nyilatkozta, hogy idén is tovább épül a a kerékpárosbarát közúthálózat a fővárosban és bővül a MOL Bubi közbringarendszer.

A főpolgármester a Városi kerékpáros konferenciát megnyitó beszédében hangsúlyozta: a fővárosi önkormányzat hosszú távú városfejlesztési stratégiájában kiemelt helyen szerepel a közlekedésfejlesztés, ezen belül az integrált kerékpárosbarát környezet megteremtése.

Tarlós István rámutatott, a célok eléréséhez elengedhetetlen a szemléletformálás, és fontos, hogy a főváros minden közlekedője megértse: egy csaknem kétmilliós város közlekedésének tervezése, működtetése olyan komplex feladat, amelyet csak együtt, minden közúti közlekedési szereplő érdekeit arányosan figyelembe véve lehet alakítani.

A fejlesztésekről folyamatosan egyeztetnek és meghallgatják a kerékpárosok igényeit. A fővárosi közlekedést igyekeznek kompakt rendszerként kezelni, és tudomásul kell venni, hogy a kerékpárosok érdekeinek érvényesítése fokozatosan, megfelelő ütemezéssel történhet – mondta.

Tarlós István közölte: az idén fővárosi forrásból további 16 gyűjtőállomás és 300 új kerékpár kerül forgalomba a MOL Bubi közbringa rendszerben. A 3-as metróvonal déli szakaszának – április 6-án kezdődő – felújításához kapcsolódva idén nyáron 13 új gyűjtőállomás létesül. Folyamatosan bővül a kerékpárforgalmi főhálózat is, komplex útfelújítások és nagyprojektek megvalósulása várható kerékpárforgalmi létesítmények kiépítésével.

A főpolgármester elmondása szerint a mostani városvezetésnek feltett szándéka, hogy harmonizálja az érdekeket, ezért a Magyar Kerékpárosklub és a fővárosi önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a főváros kerékpáros közlekedésének további javítása érdekében.

Kürti Gábor, a Magyar Kerékpárosklub elnöke elmondta, a kerékpáros közlekedésnek köszönhetően a városban felszabadulnak közterületek, kevesebb lesz a közlekedési dugó, csökken a lég- és zajszennyezettség, továbbá a kerékpáros közlekedés erősíti a helyi kiskereskedelmet. Ma Magyarország a felnőtt lakosság 70 százaléka szokott kerékpározni, és a felmérések azt mutatják, hogy igény van a kerékpárosbarát városra – mondta.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre