Eldől, lesz-e Szlovákiának estére új államfője

Közvetlen államfőválasztást tartanak Szlovákiában. Az eddigi elnökválasztásokon még nem volt példa arra, hogy már a választás első körében bárki megszerezze a cím elnyeréséhez szükséges többséget,  a felmérések ezt most sem valószínűsítik.  A voksolás nem hivatalos végeredményei vasárnap hajnalban a hivatalos végeredmény vasárnap délelőtt várható.

A szlovák szabályozás szerint az új államfő első fordulós megválasztásához a leadott és érvényes voksok több mint felének megszerzése kell, különben második forduló következik, amelyben már csak az első forduló két legjobb eredményét elért aspiráns mérettetik meg. Az idei választás 2. fordulóját március 30-ra tűzték ki.   

A 2019-es szlovák államfőválasztáson eredetileg 15 jelölt indult, de mivel ketten később visszaléptek, a szombati voksoláson 13 jelöltre lehet érvényes szavazatot leadni. A visszalépett jelöltek egyike Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke, a szlovák elnökválasztások történetének második magyar jelöltje. Menyhárt még februárban jelentette be, hogy visszalép az akkor legesélyesebbnek tartott jobboldali jelölt, Robert Mistrík, vállalkozó javára. Alig egy héttel később azonban Mistrík is visszalépett, egy másik ellenzéki jelölt, a liberálisok által támogatott Zuzana Caputová, polgárjogi aktivista javára.

Csütörtök reggel véget értek az államfőválasztás korteshadjáratai és érvénybe lépett a kampánycsend. A jelöltek támogatottságáról szóló felmérések közül az utolsókat két héttel ezelőtt lehetett nyilvánosságra hozni. Ezeknek a közvélemény-kutatásoknak az eredményei rendkívül nagy eltéréseket mutattak, ami miatt a felméréseket több érintett is manipulációnak minősítette.

 Az államfőjelöltek közül a felmérések egybehangzó állításai szerint négy jelölt támogatottsága haladja meg stabilan az öt százalékot, közülük háromnak lehet valós esélye arra, hogy a második fordulóba küzdje magát.

Az utolsó felmérések legtöbbje az ellenzéki Zuzana Caputovát mutatja az első forduló favoritjának. Caputová egy nemrégiben létrejött, alacsony támogatottságú, de a szlovák sajtóban erőteljesen megjelenő liberális párt, a Progresszív Szlovákia jelöltjeként indul.    

A szlovák államfőt 5 évre választják, hivatalos székhelye a pozsonyi Grassalkovich palota. A szlovák államfő jogkörei meglehetősen korlátozottak, bár a törvényalkotási folyamatban elvben vétójoga van, de eddig ritkán fordult elő, hogy az általa kifogásolt jogszabályokat a parlament ne szavazta volna meg újra.

A szlovák államfőválasztáson, amely közel 13 millió euróba kerül, 4,4 millió szavazásra jogosult szlovákiai választópolgár vehet részt.

(MTI)