Jó volt Kosdon magyarnak lenni!

Igazi különlegességnek számít, hogy egy faluban ennyi odafigyeléssel, ilyen élményt adó, érzelmeket ébresztő módon ünnepeljék meg március 15-ikét. A generációk összekapcsolódása önmagában is pozitív érték a programban. Makkainé File Edit szervező számolt be a Vasárnap.hu-nak az ünnepi eseményről.

Makkainé File Edit szervező a rendezvénnyel kapcsolatban elmondta, korábban nagyon kevesen vettek részt az ünnepi megemlékezésen, emiatt azt találták ki, hogy életet visznek a programokba. Korabeli ruhákba öltözve jelenítik meg a 48-as forradalom nagyobb eseményeit. Ezáltal testközelbe hozzák a szabadságharc történéseit, amelynek így mindenki nemcsak szemlélője, de aktív részese lehet. Zombori Zsuzsa társszervezővel elhatározták azt is, hogy a jelmezes felvonulást interaktív játékkal egészítik ki.

Első alkalommal négy évvel ezelőtt próbálták így ünnepelni március 15-ét. A kezdeményezésnek akkor sikere lett, hogy a következő évben az élő játék egyik helyszíneként szolgáló kultúrházba a távolabbi településekről érkezők már be sem fértek.

Kosdi környezetbe helyezni március 15-ike pár jelentős eseményét igazi kihívást jelentett számunkra – emlékezett vissza a kezdetekre a szervező. A program során a Művelődési Háznál az “egyetemi ifjúságot” verbuválva elindult a menet a református templomig, ahol “Petőfi Sándor” elszavalta a Nemzeti dalt, ahol még többen csatlakoztak a felvonuláshoz, akikkel kibővülve együtt mentek a “nyomdába”, majd pedig közösen szabadították ki “Táncsics Mihályt”, ahonnan a “Pilvaxba” vonultak, ahol a program egy nagy örömünneppel zárult táncház formájában – mutatta be az ünnepi forgatókönyvet Makkainé File Edit.

A korhű ruhákba öltözött középiskolások számára az előadott interaktív jelenetekben eleven valósággá lett az iskolában megtanult száraz történelmi tananyag. Az idősebb korosztály is szívesen vett részt ezen az eseményen. Ilyen módon a szervezők szándékaival összhangban generációk összetartó egysége valósulhatott meg, ez az együvé tartozás a táncházban is érzékelhető volt.

A szervezők örülnek, hogy a rendezvény által megteremtődött egység hozzájárult ahhoz, hogy mindenki átérezze, mi is történt, milyen hangulat, szabadságvágyó hevület uralkodott Magyarországon 1848-ban, a forradalom idején. A jelenlévők azzal a jóleső érzéssel távozhattak, hogy március 15-én: „jó volt Kosdon magyarnak lenni” – összegezte az ünnep tapasztalatait Makkainé File Edit, aki fontosnak tartja, hogy

egy település apraja és nagyja – politikai és vallási hovatartozásától függetlenül –  valódi, tartós egységbe kovácsolódjon össze.

Hozzátette: a játék és az együttlét öröméről szólt az egész nap.

A polgármesteri köszöntőben elhangzott: a márciusi ifjak szívében ébredt szabadságvágy kell, hogy éljen mindannyiunk szívében ma is. A sokféle rabságból ki kell tudni szabadulni, és meg kell tudni őrizni a tiszta lelkületet, amelynek érdekében érdemes és kell is összefogni.

Az ünneplés során a kosdi Gratia Nostra kórus előadását lehetett meghallgatni. A zenekarral pedig minden jelenlévő közösen énekelte a szabadságharchoz kötődő legismertebb énekeket.

(Fotó: Makkainé File Edit)

Iratkozzon fel hírlevelünkre