A magyarok ismerik a szabadság értékét

Nem a magyaroknak kell elmagyarázni a szabadság és a függetlenség fogalmát – írta a Magyar Hírlap hasábjain Faggyas Sándor. „Az európai ház lakóinak sorsát eldöntő történelmi küzdelem során sem nekünk kell tettekkel bizonyítani, hogy milyen nagy érték a szabadság és függetlenség” – állítja a cikk szerzője.

Nem a magyar miniszterelnök vett új irányt az Európa sorsát érintő kérdésekben. A magyar kormány álláspontja akár négy évvel ezelőtt is hasonlóan világos volt bevándorláspolitikai kérdésekben – mutat rá Faggyas Sándor, aki szerint sokkal inkább

Manfred Weber mond ellent korábbi önmagának pozíciójának elnyerése érdekében.

Az Európai Bizottság elnöki székére aspiráló Európai Néppárt EP-frakcióvezetője egy éve Orbán Viktorral kapcsolatban még úgy nyilatkozott, „ő az, aki a bevándorlás kérdésének kulcsát a kezében tartja”. Most azonban – hogy az EPP baloldali, bevándorláspárti szárnya, valamint a nyugat- és észak-európai szocialisták és liberálisok kedvében járjon – kétértelmű és homályos nyilatkozatokat tesz – mutat rá Faggyas.

A cikk írója felidézi Weber budapesti kijelentését, amikor a néppárti politikus európai értékként a szabadságot jelölte meg. Faggyas Sándor emlékeztet cikkében, hogy

nem a magyarokat kell megtanítani arra, mit is jelent a szabadság és a függetlenség.

Szent Istvántól kezdve a magyarság számos alkalommal bebizonyította a szabadság iránti elkötelezettségét, amelynek egyik felejthetetlen és elvitathatatlan állomása az 1848-49-es forradalom és szabadságharc volt.

„Nekünk, a »szabadság népének« az a sorsunk, hogy

1848 óta minden év március 15-én válaszolnunk kell Petőfi kérdésére és felszólítására: »Rabok legyünk vagy szabadok? Ez a kérdés, válasszatok!«”

– húzza alá Faggyas, aki emlékeztet, ’48-ban és ’56-ban is a magyarok ellen összefogó nagyhatalmak és az óriási katonai túlerő tudta csak leverni szabadságharcunkat. A mostani európai választások bevándorláspolitikai küzdelmeiben sem a magyaroknak kell bizonyítani, hogy tisztában vannak-e azzal, mit is jelent a szabadság – összegzi a cikk végén Faggyas Sándor.

(Forrás: MH, Fotó: Wikipédia)

Iratkozzon fel hírlevelünkre