Bálint Botond: Lehetnek viták a jobboldalon belül is

A jobboldali sajtóban elkezdődött az az örvendetes folyamat, hogy akár egy lap keretein belül le is lehet folytatni olyan vitákat, amelyek jobb-bal kontextusban értelmezhetetlenek, viszont alapvetően szükségesek ahhoz, hogy ellenséges behatás nélkül alakíthassuk ki a saját kereteinket vagy világossá tegyük bizonyos szakmai döntések hátterét – írja a PestiSrácok oldalán Bálint Botond. 

A Magyar Állami Operaház balettkara és a Táncművészeti Egyetem kapcsán kirobbant vita „nagy tanulsága, hogy végre észre kellene vennünk, a sajtó a problémák feltárására és megbeszélésére is való. Attól, hogy valakiről, valakikről, egy művészeti intézményről, a jobboldali vagy a független sajtóban megjelenik egy kritikus cikk, nem dől össze a világ” – jelenti ki a szerző. 

Bálint szerint az eset rámutat, mennyire különböző vélemények is megférnek a magyar jobboldali sajtóban. Felhívja azonban a figyelmet arra, hogy – meglátása szerint – egy-egy vita során, vagy kritikát követően nem szabad senkinek sértődöttként viselkednie, vagy úgy tenni, mintha politikai alapú támadást kellett volna átvészelnie.

Úgy látja, a kívülről érkező kritikát követően először a vezető pozícióban lévőknek kell megvizsgálniuk tevékenységüket és mérlegelniük, mit csinálnak jól és mit kevésbé. Az ügy konzekvenciái közé sorolja azt is, hogy minden nemzeti intézménynek tisztán kell látnia; mely másik intézménnyel kötelessége az együttműködés. 

Bálint Botond szerint – az ominózus ügyben felmerült – zászló-kérdés sem lehet igazán kérdés: Magyarországon bárki oda rak ki, az illő tisztelet mellett természetesen, magyar zászlót, ahová akar. „Akinek ez nem tetszik, annak én személyesen segítek külföldre költözni” – teszi hozzá.

Bálint Botond írása ide kattintva olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre