George Pataki: megengedhetetlen, hogy sérüljenek a kárpátaljai magyarok jogai

A kárpátaljai magyarság vezetőivel tárgyalt és a közösség helyzetéről tájékozódott kétnapos látogatása során Beregszászon az Amerikai Magyar Koalíció (AMK) küldöttsége. George Pataki érthetetlennek nevezte, hogyan válhat egy nemzeti kisebbség elnyomójává egy olyan nép, amely maga is hasonló elnyomásnak volt kitéve.

George Pataki, New York állam volt kormányzója, Maximilian Teleki, az AMK tiszteletbeli elnöke és Szekeres Zsolt, a szervezet kincstárnoka találkozott a kárpátaljai magyar szervezetek vezetővel, a történelmi egyházak püspökeivel és megyei önkormányzati képviselőkkel. A találkozón a közösség vezetői tájékoztatták a vendégeket a kárpátaljai magyarok helyzetéről és a kisebbségi jogaik védelmében folytatott küzdelmükről.

Az AMK küldöttsége vasárnap délelőtt szentmisén vett részt a beregszászi római katolikus templomban. A szertartás végén George Pataki beszédet mondott a templomot zsúfolásig megtöltő hívek előtt. A volt kormányzó aggodalmának adott hangot a kárpátaljai magyarságot a központi ukrán hatalom részéről sorozatban érő jogsértések miatt. Hangsúlyozta, Kijevnek tudomásul kell vennie, hogy a kárpátaljai magyarok lojális polgárai Ukrajnának, amit azzal is bizonyítottak, hogy eddig 13 magyar esett el a kelet-ukrajnai harcokban, és több száz magyar vett és vesz részt katonaként az ország védelmében.

New York állam volt kormányzója elismerően szólt a kárpátaljai magyar szervezetek és Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, az ukrán parlament képviselője jogvédő tevékenységéről, valamint a magyar kormánynak a kárpátaljai magyarok melletti kiállásáról. A kárpátaljai magyarságot erős közösségnek nevezve annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Beregszászon és Kárpátalján 100 év múlva is lesz magyar szó. Befejezésül hallgatóságát arról biztosította, hogy az amerikai magyarok közössége mindig ki fog állni a kárpátaljai magyarság mellett.

Az AMK-delegáció tagjai délután újságírókkal találkoztak a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán. A sajtótájékoztatón Maximilian Teleki elmondta, szoros figyelemmel követi a kárpátaljai magyarság helyzetének alakulását, és szomorúnak tartja, hogy Ukrajnában elnyomó intézkedéseket hoznak a magyar kisebbséggel szemben.

George Pataki kifejtette, számára érthetetlen, hogyan válhat egy nemzeti kisebbség elnyomójává egy olyan nép, amely maga is hasonló elnyomásnak volt kitéve, mint kisebbség az egykori Szovjetunióban. Hozzáfűzte, az Egyesült Államok mindenben támogatja Ukrajnát az orosz agresszióval szemben, de megengedhetetlennek nevezte, hogy sérüljenek a kárpátaljai magyarok anyanyelvű oktatáshoz és anyanyelvük szabad használatához fűződő jogai. Ismételten jelezte, hogy az amerikai magyarok fel fogják emelni a szavukat a kárpátaljai magyarság jogainak védelmében.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!