Újra lehet jelentkezni a Kőrösi Csoma Sándor és a Petőfi Sándor Program ösztöndíjaira

Mind a Kőrösi Csoma Sándor, mind a Petőfi Sándor Program kiemelt jelentőségű a magyar nemzet identitásának megerősítésében. Idén az előbbiben 150, az utóbbiban 75 ösztöndíjas veheti nyakába a világot a magyar nemzet összekovácsolása érdekében.

A programok az elmúlt évek során jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy az egész világon új lendületet kapjon a magyar közösségi élet, erősödjenek a diaszpóra magyarsága és az anyaország közötti kapcsolatok. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte, közvetve a programoknak is köszönhető, hogy a kettős állampolgárságot nagyon sokan vették fel világszerte.

A programokba való jelentkezés feltételei az idei évben is változatlanok: magyar állampolgárságú, büntetlen előéletű, 20. életévüket betöltött pályázók jelentkezését várják; külhoni magyarok is pályázhatnak. A pályázatokat legkésőbb március 25-ig kell feladni, azoknak április 2-ig kell beérkezniük. A kérelmekről április 30-ig döntenek, valamint május 6-ig a jelentkezőket is értesítik a pályázatuk eredményeiről.

A Petőfi Sándor Programot 75 ösztöndíjas számára 10 országban hirdetik meg, 9 hónapra szól, és idén szeptemberben indul. Fő irányvonala a szórványmagyarság segítése. A Kőrösi Csoma Sándor Programnak 29 célországa van, érinti Európát, Ázsiát, Észak- és Dél-Amerikát, Dél-Afrikát, Ausztráliát és Új-Zélandot. 150 ösztöndíjas utazhat ki, az északi féltekére szeptembertől 9 hónapra, a déli féltekére júniustól 6 hónapra. A Kőrösi Programon keresztül a diaszpóra magyarsága kap kiemelt figyelmet.

Az idei évben is meghirdetik az egyházi ösztöndíjas helyeket. Potápi elmondta, maximum 30 kiutazóval számolnak. Elsősorban nem papokra, lelkészekre számítanak, és az ösztöndíjasoknak speciális képzést biztosítanak.

A pályázati kiírásokról, valamint az idei év újításaként a konkrét tudás megszerzését lehetővé tévő felkészítésekről a www.nemzetiregiszter.hu, illetve a www.korosiprogram.hu és a www.petofiprogram.hu oldalakon tájékozódhatnak a pályázni kívánók.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre