Az ellenzék továbbra is küzd a magyar helyesírással

Lassan már hetente előkerülnek az ellenzéki politikusok „tollából” származó kínosabbnál kínosabb elírásokkal terhelt szövegek, papírtáblák, internetes bejegyzések. Tökéletes példát szolgáltat a magyar helyesírás és a magyar ellenzék „gondterhes” relációjára egy hétfői ellenzéki akció, ahol ismét bebizonyosodott, hogy egyes politikai csoportosulásoknak az általános iskolai tananyagot képező nyelvtani szabályok betartása sem mindig sikerül. Ez bizony kínos, még ha nekünk, külső szemlélőknek olykor szórakoztató is.

Régóta tartja magát az a nézet, hogy a magyar az egyik legnehezebb nyelv a világon, a különféle, nyelveket nehézségük alapján rangsorba állító listákon gyönyörű anyanyelvünk gyakran igencsak előkelő helyen szerepel. Igaz, a nyelvészek is sokszor elmondják, hogy lehetetlen objektív mércét találni az ilyesfajta sorrendek felállítására, hiszen az, hogy valaki mennyire talál egy adott nyelvet nehéznek, inkább attól függ, hogy annak logikája és szerkezete mennyiben tér el az általa ismert, tanult nyelvektől.

Így vagy úgy, egy dolog biztos: anyanyelvünk végtelenül nehéz… a magyar ellenzék számára legalábbis biztosan az. 

Mint ismeretes, hétfőn délután a Mi Hazánk Mozgalom képviselői kivételével a teljes ellenzék kivonult a parlamentből (ismét), hogy a Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság Váci úti épületénél, a friss levegőn „graffitizzenek” egy picit. Az MSZP Facebook-oldalára feltöltött videón pedig megcsodálható, ahogy a szocialista nyelvújító és amatőr színész Bangóné Borbély Ildikónak elsőre nem sikerül az útburkolatra írnia a „MINKET” szót. Szerencsére még időben szóltak neki, hogy egy betű kimaradt, így gyorsan sikerült javítania ezt a hibát.

Azok a fránya betűk

A szocialista Bangóné Borbély Ildikó megpróbálta, de ezúttal a "MINKET" szóba tört bele a bicskája…. #ECHOTV #ANEMZETHANGJA #ELLENZEK

Közzétette: ECHO TV – 2019. március 4., hétfő

Talán még emlékszünk rá,  képviselőnő volt az a politikus, aki korábban párttársával, Kunhalmi Ágnessel közösen egy olyan transzparenst lobogtatott az Országgyűlésben, amelyre nem sikerült helyesen leírni a „fojtani” szót. 

Forrás: Facebook/Szomszédok Forever

A konkrét esettel bővebben foglalkozó cikkünket ide kattintva olvashatja, ha pedig arra kíváncsi, hogy a j, ly betűs szavak helyesírása hányadik osztályos tananyag, akkor katt ide.

Karácsony Gergelynek is akadtak nehézségei ugyanakkor a j, ly betűkkel. Egyik korábbi Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy: „Persze Orbán Viktor dolgozószobályából ez már nem látszik”. Aki most felhúzta a szemöldökét, mondván, hogy ilyen ordas ostobaságot biztosan nem írt le Zugló  polgármestere, azt megnyugtatjuk, hogy a közösségi oldalán már tényleg nem találnák nyomát (a kommentelők gyorsan jelezték a bakit), de azért az eredeti írásműről is készült egy képernyőmentés.

Forrás: lokal.hu

Vannak ugyanakkor olyanok is, akik annak a pártszövetségnek a nevét sem tudják helyesen leírni, amelyik ellen állítólag óriási küzdelmet folytatnak. Így járt nemrégiben Nagy Blanka is, akit mostanában az ellenzéki sajtó előszeretettel ölel a keblére, legutóbb pedig az MSZP kongresszusán barátkozhatott össze Frans Timmermansszal, az Európai Bizottság szocialista alelnökével.  A „diáktüntető” lány a Facebookon létrehozott szavazásán ugyanis a kisebbik kormánypárt neve helyett „KDMP”-t írt. A nyelvészek ezt a nyelvi hangváltozást a képzés helye szerinti részleges hasonulásnak nevezik, azonban fontos, hogy ebben az esetben mindez írásban jelöletlen. Ezt az érettségire készülőknek – így Blankának is – különösen fontos lehet tudniuk.

Forrás: Facebook/Elég

Érdekes lehet belegondolni, hogy az elírt változatban vajon mit takar az M betű. Mi arra tippelünk, hogy Kereszténydemokrata Mémpárt, de lehet, hogy mást. A kommentelők szerint az ellenzék mindenhova munkáspártot szeretne, így lehetséges, egy freudi elírásról van szó csupán. Másik tippünk, hogy az egész betűszóval igazából a feltörekvő észak- karolinai rapperre, King D Mr. Perfectre (röviden csak KDMP) próbált utalni, habár neki a magyar politikához tudomásunk szerint igen kevés köze van.