Erősödtek a diaszpóra magyarsága és az anyaország közötti kapcsolatok

Szilágyi Péter nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztos összefoglalójában kiemelte a diaszpóra és Magyarország közötti kapcsolatok erősödését, valamint a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjasainak sikeres tevékenységét.

A Kőrösi Csoma Sándor-program keretében Latin-Amerika, Ausztrália és Új-Zéland, valamint a Dél-afrikai Köztársaság magyar közösségeinél hét hónapon át szolgálatot teljesítő ösztöndíjasok hazatérése alkalmából rendezvényt tartottak, amelyen Szilágyi Péter is beszédet mondott.

Kiemelte, hogy az ösztöndíjasok mögött nagy út áll, sok élménnyel, tapasztalattal gazdagodtak,

láthatták azt, amiről valójában szól a nemzetpolitika.

A Kőrösi-program az ösztöndíjasai az anyaországtól, a Kárpát-medencétől legtávolabb lévő magyar közösségeknél jártak, nagyon sok olyan szervezettel, magyarral találkozhattak, akik vagy nagyon régen, vagy egyáltalán nem is járhattak itthon. 2010 előtt ez a kapcsolati háló még kevésbé volt erős, s az, hogy mostanra megerősödött, nagyban köszönhető az ösztöndíjasok munkájának – fűzte hozzá a miniszteri biztos.

A Kőrösi-programról  

A Kőrösi Csoma Sándor program célja a diaszpóra magyarságának megszólítása, a diaszpóra kulturális és közösségi életének megszervezése, valamint a magyar nyelvismeret szinten tartása és fejlesztése. A program először 2010-ben indult, kezdetben ötven főt, később százat, jelenleg csaknem 114 fiatalt küldtek ki az érintett 25 országba.

A célországokban első sorban helyi magyar szervezetekkel, egyházakkal, oktatási intézményekkel veszik fel a kapcsolatot, hogy a megkeresett intézmények jelöljék meg azokat a területeket, ahol a legnagyobb hasznukra lehetnek az ösztöndíjasok.

A program hozzájárul ahhoz, hogy kiépüljön és megerősödjön a külföldi magyar közösségeknek egy olyan intézményrendszere, amely az egyének és közösségek integrációja révén hozzájárul a magyar önazonosság és a magyar nemzet összetartozásának erősítéséhez.

A Kőrösi Csoma Sándor programról, valamint a projektekről, beszámolókról honlapjukon tájékozódhatnak.

Kiemelt kép forrása: Körösi Csoma Sándor Program

Iratkozzon fel hírlevelünkre