Durva Magyarország-ellenes propagandát sugárzott a France Inter

Ilyen gyomorforgatóan egyoldalú politikai műsorokat csak egy-egy hollywoodi alkotásban lehet látni, hallani.

A francia France Inter rádiócsatorna a májusi európai parlamenti választások előtt európai turnéra indult, melynek első állomása Budapest volt. A február 28-i élő adásban több személyt is megszólaltattak, illetve két előre felvett hanganyagot is lejátszottak.

A nyilatkozók mindegyike a magyar kormánnyal szembeni, olykor éles kritikát fogalmazott meg. A 45 perces adás a CEU-ra, a romák helyzetére, illetve a migránsellenes politikára helyezte a hangsúlyt. Ahogy az lenni szokott, az interjúalanyok elmondták az általuk fontosabbnak vélt gondolataikat a magyarországi helyzet kapcsán.

Egy baj volt csupán. A műsor egy Magyarország-ellenes propagandává nőtte ki magát.

Ludovic Lepeltier-Kutasi, a Courrier d’Europe Centrale főszerkesztője például kifejtette, a magyarokat eurofilnek tartja, szerinte nagyon durva Európai Bizottság-ellenes és euroszkeptikus propaganda folyik Magyarországon. – Ráadásul Orbán Viktor szisztematikus migránsellenes kampányt folytat, ami jelenleg uralja a magyarországi médiát – fejtette ki, de hozzátette azt is: a gazdasági növekedés nem csak az európai pénzügyi alapoknak, hanem az itt élő embereknek is köszönhető. Lepeltier-Kutasi azt is elismerte, hogy a munkanélküliség csökkent Magyarországon.

Ezután két CEU-s tanárt kérdeztek meg.

Klaniczay Gábor (a CEU középkori tanulmányok karának professzora) és Buda Zsolt (a CEU igazgatójának előre rögzített nyilatkozata) sem a családvédelmi akciótervről vagy a gazdasági eredményekről beszélt a francia közönségnek. Ehelyett Klaniczay kifejtette, hogy nagyon nehéz a mai Magyarországon élni az ideológiai tendenciák miatt. A CEU-t ért támadások Soros György és az Open Society ellen indított hadjárat része, pedig szerinte az egyetem teljesen független finanszírozású és vezetésű, ezért keresi a magyar kormány a lehetőséget a befolyásolására és korlátozására. Búcsúzóul hozzátette, a CEU-nak távoznia kell a magyar kormány miatt Magyarországról.

Buda Zsolt azzal kezdte, hogy 5 évvel ezelőtt Orbán Viktor kijelentette, nem liberális demokrácia van az országban, hanem kereszténydemokrácia, akármit is jelentsen ez politikai szempontból. Szerinte a kormány kontrollálni akarja a gondolat-, akadémiai- és egyetemi szabadságot – a kormány ezt kulturális harc néven népszerűsíti.

Megkérdezték azért az utca emberét is, bár vigyáztak rá, hogy lehetőleg kormánykritikus legyen.

A Keszthelyen készített interjúk közül azért így is volt, aki támogatta a kormány migrációs politikáját – elképzelhető, hogy erősnek érezték volna, ha azt a részt is kivágják a műsorból. Bár a megszólalók közül szinte mind problémaként említették meg a korrupciót és egy új burzsoá-réteg megjelenését.

A pluralitás jegyében megszólalt még a balliberális Angelique Bouin, a Radio France brüsszeli tudósítója, Florence La Bruyère, az RFI magyarországi tudósítója, valamint Derdák Tibor, a Dr. Ámbédkar gimnázium alapítója és igazgatója. Ha valaki úgy érezné, hogy a teljes műsort egészében szeretné meghallgatni, az ide kattintva megteheti.

Iratkozzon fel hírlevelünkre