A Hungary Helps és ami mögötte van

Magyarország nemzetközi szerepvállalása nem áll a sajtófigyelem középpontjában, amikor azonban mégis szó esik róla, gyakran tüntetik fel úgy, mint jelentéktelen, elhanyagolható tevékenység, ami csupán az országimázs építésére szolgál. A valós helyzet éppen ennek a fordítottja. Megnéztük, mit takar a Hungary Helpsről szóló törvény.

Azzal, hogy a magyar Országgyűlés december 12-én elfogadta a Hungary Helpsről szóló törvényjavaslatot, jogi keretbe foglalta humanitárius tevékenységének alapjait és körvonalait.  Meg kell említeni azt is, hogy a humanitárius segítségnyújtás nem új dolog az ország számára, ellenkezőleg, komoly tapasztalattal bír ezen a téren számos segélyszervezet és a Magyar Honvédség is, amely már évtizedek óta hazánkat képviselve vesz részt nemzetközi műveletekben a Balkánon, Afrikában és a Közel-Keleten egyaránt.

A sajtóban megjelent harsány kritikák, amelyek „lufiként” jellemezték a programot, mivel „nem volt mit felmutatnia”, nem vették figyelembe a Hungary Helps Program felállításának és a program gyakorlatba való átültetésének idejét.

A nemzetközi magyar humanitárius szerepvállalás koordináláshoz szükség volt egy olyan ügynökség létrehozásához, amely intézményesíti és összevonja a humanitárius akciókat, a törvényi keretek pedig hozzájárulnak a szervezett végrehajtáshoz.

Célok és alapelvek

Azáltal, hogy az ügynökség a helyszínen igyekszik gyorsan cselekedni, olyan folyamatok elindulását akadályozhatja meg, amelyekhez hasonlót a 2015-ben kialakult migrációs katasztrófa alkalmával láthattunk. A helyben maradás támogatásának igénye – legyen szó bármilyen vallási kisebbségről – nemcsak a keresztény közösségeknek, de a mérsékelt muszlimok számára is fontos, mert a politikai és fizikai üldöztetés sokszor őket is érinti.

A program keretében alapvetően megrongálódott épületek felújítására (lakóházak, iskolák, kórházak és templomok), menekülttáborok építésére és üzemeltetésére, gyógyszerekre és humanitárius segélyre, valamint az otthonaikat elhagyni kényszerülők hazatelepítését célzó programokra nyújtható támogatás. Az igényalapú támogatások átláthatóságát segíti az újonnan elinduló honlapon közzétett pénzügyi adatok publikálása is.

A Mai Aini (Könny és Szomorúság) menekülttábor Etiópia északi részén. 

A  Hungary Helps program működése

Az ügynökségen keresztül nyújtandó magyar humanitárius segély egységes arculattal történő keretbe foglalása lehetővé teszi az ember okozta, vagy természeti katasztrófák során nehéz helyzetbe került csoportok és közösségek megsegítését, amely így a kialakult problémára gyorsan és közvetlenül adja a lehető legjobb választ.

Az azonnali segítség mellett a program magába foglal olyan hosszú távú célkitűzéseket is, amelyek kitekintéssel vannak a jövőre vonatkozóan.

Ide értendő az Ösztöndíjprogram Keresztény Fiataloknak is, amely Magyarország Kormánya által, az üldözött keresztény vallási kisebbségek iránti szolidaritás politikája jegyében alapított ösztöndíjprogram, amelynek keretében a fiatalok magyarországi egyetemeken tanulhatnak, majd az itt megszerzett tudást hazájukban kamatoztathatják.

Magyarországon tanuló keresztény fiatalok Ferenc pápával a Vatikánban.

Azáltal, hogy Magyarország képessé vált arra, hogy nagyobb szerepet vállaljon a nemzetközi humanitárius segítségnyújtásban, igyekszik a lehetőségeihez mérten szolidáris módon kivenni a részét az ezzel kapcsolatos feladatokból  ott, ahol erre a legnagyobb szükség van. 

S4C.News

Képek: Facebook (Azbej Tristan blogoldala)

Iratkozzon fel hírlevelünkre