A kommunistákkal való kiegyezéssel vádolja a Fideszt a kommunistákkal összefogó Jobbik

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából szólalt fel a hétfői parlamenti ülésen a jobbikos Stummer János.

A képviselő felszólalásában azzal vádolta meg a kormánypárti képviselőket, hogy a rendszerváltás után azok kiegyeztek a reformkommunistákkal. “Meséljék csak el Magyarországnak, hogy (…) az önök politikai közösségének milyen egyetemleges felelőssége van a reformkommunistákkal való kiegyezésben!”– intézte Stummer szavait a jelenlévő fideszes és MSZP-s képviselőkhöz.

Felszólalásában azonban azt elfelejtette megemlíteni, hogy éppen közvetlenül mellette, a Jobbik frakciójában ülnek azok, akik kiegyezni készülnek a reformkommunistákkal. Azt nem említette, hogy éppen a Jobbik frakcióvezetője és elnökhelyettese volt az, aki nemrég az Azonnalinak adott interjújában a baloldallal való összefogást szorgalmazta. Gyöngyösi egészen pontosan úgy fogalmazott: „Mi értékrendi alapon célokat határozunk meg, és ezek elérése érdekében pragmatikusan együttműködünk bárkivel. Nem csak Gyurcsány Ferenccel, az ördög öreganyjával is, ha szükséges.”

Nem említette azt sem, hogy Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője tavaly decemberben a balodallal való összefogás kapcsán az ATV-ben úgy fogalmazott: „Pár évvel ezelőtt (…) az elmondható volt, hogy több minden választ szét bennünket, mint ami összeköt. Most már ez fordítva van.”

Bár néhány évvel ezelőtt még a Jobbik határozottan elutasított mindennemű együttműködést a baloldali pártokkal, a helyzet mára megváltozott. Manapság már rendszeresek az egyeztetések a szocialisták és a Jobbik között. Közös akciók tömkelegét nézhettük végig az elmúlt hónapokban.

Volt már közös ellenzéki tüntetés a túlóratörvény ellen Budapesten és az ország több pontján, és közös eskütétel az Országház lépcsőjén. Szintén a túlóratörvény elfogadása kapcsán kezdeményeztek közösen rendkívüli parlamenti ülést, és közösen próbálták beolvastatni követeléseiket a közmédiában. A székházfoglalásról szerencsére minden választópolgár láthatta az élő közvetítéseket.

Már a tavaszi országgyűlési választáson is volt arra példa, hogy LMP-s jelölt lépett vissza a jobbikos jelölt javára, és a februári hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választáson is egy közös ellenzéki jelölt mögé állt be minden ellenzéki párt. De az együttműködést bizonyítja az is, hogy Keresztes László Lóránt, az LMP társelnöke részt vett a Jobbik kongresszusán.

Javasoljuk tehát Stummer Jánosnak, hogy először a saját pártján belül kérdezősködjön.