Politika az Oscar-gálán?

Mint arról már beszámoltunk, nem szerepelt Andy Vajna abban a videóban, amit az elmúlt hónapokban elhunyt filmes személyiségek emlékére és tiszteletére vetítettek le az Oscar-gálán. Megkerestük Pesty László filmrendező-producert, hogy mi a véleménye minderről.

– Jogos-e a felháborodás a magyarok részéről azt illetően, hogy Andy Vajnáról nem emlékezett meg a filmakadémia az idei Oscar-gálán?

– Andy Vajna munkásságát két szempontból elemezhetjük. A legismertebb filmek, amelyek a nevéhez kötődnek – úgy mint a Rambo-filmek, a Terminátor vagy a Die Hard –  a kommersz filmpiac kasszasikereivé, kultuszfilmekké váltak. Ezeknek a filmeknek a kulturális hatása mind a mai napig érződik. Ha tehát ebből az aspektusból nézzük a dolgokat, akkor ő megkerülhetetlen név a világ filmiparában.

De megvizsgálhatjuk a dolgokat művészfilmek aspektusából is. Ezzel kapcsolatban azt tudjuk kiemelni, hogy az ő patronálása alatt készült el a Saul fia, amely 2016-ban Oscar-díjat is kapott. Még ha nem is ő volt a film producere, de az ő kormánybiztossága révén kapott pénzt és készült el a film, az ő szakmai irányításával.

Ebből a szempontból nézve tehát szintén érthetetlen, hogy miért szorult háttérbe Vajna a díjátadón, hiszen a nevéhez kötődik egy Oscar-díjas film készítése, illetve a Testről és lélekről című alkotást is jelölték a díjra 2018-ban – amely szintén az ő filmügyi kormánybiztossága alatt készült el. Összegezve az elmondottakat: akár közönségfilmek, akár művészfilmek szempontból nézzük, érthetetlen a dolog.

– Mi lehetett az oka a filmakadémia hozzáállásának?

– Nem vagyok híve az összeesküvés-elméleteknek, de elképzelhető, hogy politikai okokból tették. Nem biztos, hogy a filmakadémia szemszögéből jól vette ki magát az, hogy filmügyi kormánybiztos volt Magyarországon. A mainstream művészvilág és Magyarország viszonya ugyanis nem felhőtlen. Nem kizárt, hogy emiatt nem került be az In Memoriam-videóba az ex-kormánybiztos. 

(Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre