Részrehajlás az Oscar-gálán, avagy miért nem emlékeztek meg Andy Vajnáról?

Az Oscar-gálán minden évben egy „In Memoriam" videóval emlékeznek meg azokról a jelentős filmes személyekről, akik az elmúlt 1 évben hunytak el. Magyar részről felháborodást váltott ki, hogy a filmből kimaradt a január 20-án elhunyt Andy Vajna.

Az idei Oscar-gála 4 perces „In Memoriam” videójában 50 személyről emlékeztek meg, köztük nem volt ott Andy Vajna, akinek a nevéhez számos hollywood-i siker kötődik.

Vajna Tímea, az elhunyt özvegye ma tette közzé az Instragramon az Oscar-díjakat kiosztó szervezet, az Academy of Motion Picture Arts and Sciences (röviden: Academy) levelét, amelyben korábban azt írták: megfontolják azt, hogy Andy Vajnáról is megemlékezzenek a vetítés során, de nem tudják garantálni, hogy a producer is bekerül a videóba. Csupán azt ígérték meg, hogy az online felületen megteszik ezt. Ez meg is történt, az Oscar.com portálon 211 ember került be az In Memoriam galériába, ezek közt valóban szerepel Andy Vajna is.

Nyilvánvalóan szubjektív az, hogy a fenti 211 emberből ki érdemli meg a legjobban azt, hogy a vetítés „Top 50″-es kategóriájába bekerüljön. Mi azonban úgy véljük, hogy Andy Vajnát ez érdemei szerint sok olyan személynél jobban megillette volna, aki helyet kapott a gálán levetített képkockákon. 

Csak az összehasonlítás miatt érdemes megjegyezni, hogy a kizárólag producerként tevékenykedő filmes személyek közül olyan nevek kerültek be a válogatásba, mint például Samuel Hadida, Raymond Chow, Pierre Rissient vagy Martin Bregman.

Nem kívánjuk elvitatni azt, hogy az említett személyek maguk is komoly életművet tettek le az asztalra, azonban véleményünk szerint Andy Vajna nevéhez a nemzetközi filmipar tekintetében sokkal jelentősebb alkotások kötődnek. Elég ehhez összehasonlítani az interneten elérhető életrajzokat is. 

Csak néhány ismertebb filmet felsorolva: Andy Vajnához kötődik például a Rambo-sorozat néhány része – beleértve a legelső részt, a First Blood-ot –, egy Die Hard film és a Terminátor-sorozat három filmje is. Magyar viszonylatban pedig hozzá kötődik az 1997-es A miniszter félrelép is. 

Egyesek szerint a kihagyás oka az lehet, hogy Vajna még csak nemrég hunyt el. Ez az érv azonban nem állja meg a helyét, ugyanis az összeállításba a 10 nappal ezelőtt elhunyt Bruno Ganz is bekerült. 

Ezzel szemben nem elképzelhetetlen, hogy esetleg a hollywood-i lobbikörök érdekeinek felelt meg kevésbé az, ha Vajna is bekerül az összeállításba, arra való tekintettel, hogy az utóbbi években magyar filmügyi  kormánybiztosként működött.

Kiemelt kép forrása: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre