Orbán: A mai migrációs feszültségek okai erősödni fognak

„A mai migrációs feszültségek okai erősödni fognak, a kérdés, hogy elszenvedői vagy irányítói akarunk-e lenni ezeknek a folyamatoknak" – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió és az Arab Liga első alkalommal megrendezett csúcstalálkozóján hétfőn, Egyiptomban.

Az Európai Unió és az Arab Liga első alkalommal megrendezett csúcstalálkozóján huszonnégy uniós állam-, illetve kormányfő vesz részt, továbbá Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke. A vasárnap és hétfőn zajló egyeztetéseknek a biztonság, a migráció és a gazdasági fejlődés a fő témája. 

Orbán Viktor a Sarm-es-Sejkben megrendezett tanácskozáson elmondta: az utóbbi évtizedek egyik meghatározó tapasztalata, hogy a politikában a kölcsönös tisztelet alapján kell eljárni, a különböző népek kulturális, vallási és politikai hagyományait tiszteletben kell tartani. Hozzátette, másrészről fontos az a politikai tapasztalat is, amely szerint a demográfia erejét nem szabad alábecsülni.

A miniszterelnök szerint a migráció alapját adó demográfiai tendenciák az elkövetkező években is folytatódnak. Az arab világ 2015-höz képest 2030-ra népességében 30 százalékkal nő majd, ezáltal népessége meghaladja majd az Európai Unióét is.

„Meg kell tehát állapítanunk, hogy a mai migrációs feszültségek okai erősödni fognak” – hangsúlyozta Orbán Viktor. 

A miniszterelnök szerint a kérdés, amivel mindannyian szembenézünk, az az, hogy „elszenvedői vagy irányítói akarunk-e lenni ezeknek a folyamatoknak?

Én ma azt tapasztalom, hogy  az embercsempészek, a terrorszervezetek, az illegitim erőcsoportok, az NGO-k, a pénzügyi spekulánsok és a média erős befolyást gyakorolnak a migrációs politikára és ezen keresztül az európai-arab kapcsolatokra is” – fogalmazott. 

Hozzátette: „Mi azt szeretnénk, hogy a jövőben a legitim politikai vezetők közösen szabjanak irányt az eseményeknek, ezért a mai közös deklarációnk rendkívül értékes”. 

A miniszterelnök szerint a magyar politika kiindulópontja az, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, és nem a bajt kell szétosztani mások közt.  Úgy fogalmazott: Magyarország tízmilliós ország, tudjuk, mekkora a befolyásunk és azt is, hol a helyünk, ezért az erőnknek megfelelő külpolitikát folytatunk: támogatjuk, hogy az Európai Unió a regionális válságok kezelésében és a válságtérségek fejlesztésében vállaljon több szerepet – hangsúlyozta.

A kormányfő szólt arról is, hogy Magyarország erején felül vesz részt a nemzetközi missziókban, Libanonban, Irakban, Líbiában és a Száhel-övezetben. A visegrádi négyek közösen nyújtanak pénzügyi támogatást Líbiának határvédelemre, illetve Magyarország részt vesz a V4-ek és Németország közös projektjében is, amelyet Marokkó számára kínálnak fel.

Emellett Magyarország állami ösztöndíjat ad az Arab Liga országaiból érkező fiatalnak, ebben az évben 2300 állami ösztöndíjas diák tanul az ezekből az országokból Magyarországon. „Reméljük, ők hazatérnek és segíteni fogják hazájukat” – jegyezte meg Orbán Viktor. 

A miniszterelnök beszédében köszönetet mondott azoknak az arab vezetőknek, akik védelmet nyújtanak országukban és a térségben az üldöztetésnek kitett keresztény közösségeknek, és arra  kérte őket, hogy folytassák politikájukat.

(MTI – Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Iratkozzon fel hírlevelünkre