Venezuela nem engedi be a humanitárius segélyeket

Halálos fenyegetéseket kapott az önmagát Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó ellenzéki vezető - közölte hétfőn bogotái ülésén a 14 amerikai országot tömörítő limai csoport.

A közleményben hozzátették: Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai elnököt terheli a felelősség, ha Guiadónak bármi baja esik. Carlos Holmes Trujillo kolumbiai külügyminiszter a csoport nevében szólva kijelentette: az ellenzéki vezető és családja elleni fenyegetések hitelességét bizonyító információk kerültek a szervezet birtokába. Trujillo mindazonáltal nem támasztotta alá állítását bizonyítékokkal.

A limai csoport emellett felszólította Madurót, hogy mondjon le tisztségéről a demokratikus átmenet és a tisztességes, szabad választások érdekében. A szervezet azonban elutasította az erő alkalmazását e cél elérése érdekében.

A bogotái ülésre azután került sor, hogy Guaidó szombaton megpróbálta bejuttatni a Kolumbiában és Brazíliában felhalmozott – javarészt az Egyesült Államok által küldött – humanitárius segélyeket Venezuelába, de a Maduróhoz hű fegyveres erők útját állták a szállítmányoknak. A segélyeket bejuttatni próbáló tüntetők és a fegyveres erők között összecsapások törtek ki, amelyekben különböző források szerint legalább négy ember meghalt, és közel 300 megsebesült.

A Brazíliával határos dél-venezuelai Gran Sabana térség elöljárója, Emilio González eközben arról számolt be, hogy a Brazíliából kiinduló segélyszállítmányok miatti összecsapásokban legalább 25-en meghaltak és 84 megsebesültek a hétvégén. 

Caracas lezárta Brazíliával és Kolumbiával közös határát, hogy elejét vegye a segélyek bejuttatására tett további kísérleteket.

Bogotá, 2019. február 25.
Mike Pence amerikai alelnök beszédet mond a Limai Csoport külügyminiszteri találkozóján a kolumbiai fővárosban, Bogotában 2019. február 25-én. A tizennégy térségbeli ország alkotta csoportosulás jelen tanácskozása a Venezuelában kialakult politikai válság rendezésére irányul. Január 23 óta az Egyesült Államok és mintegy ötven nyugati ország ismerte el az önmagát Venezuela ideiglenes elnökévé kikiáltó Juan Guaidó parlamenti elnököt a dél-amerikai állam vezetőjének.
MTI/EPA/EFE/Mauricio Duenas Castaneda

Az Egyesült Államok a hétvégi erőszak nyomán újabb szankciókat hozott a Maduro-kormányzattal szemben, és a limai csoport ülésén részt vevő Mike Pence amerikai alelnök személyében sürgette szövetségeseit, hogy fagyasszák be Venezuela legnagyobb állami olajcégének a külföldi vagyoneszközeit, az országaikban lévő venezuelai részvények tulajdonjogát pedig adják át Guaidónak.

Az Egyesült Államok nem tagja a Limai Csoportnak, és nem is zárta ki a katonai beavatkozás lehetőségét Venezuelában.

(MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre