A kékre festett munkaruha meghódította a világot

190 évvel ezelőtt ezen a napon született Levi Strauss, a világ egyik legismertebb ruhadarabjának, a farmernek a „feltalálója”, aki szabadalmaztatta is a ruhadarab gyártását, mely az egész világon elterjedt. Egy időben a lázadás és forradalmiság kapcsolódott a viseléséhez. Újra és újra divatba jön. Akár elegáns zakóhoz is viselhető, még akkor is, ha „elszakadt egy éjjelen”...

Az eredeti farmernadrág egy bizonyos fajta sávolykötésű pamutszövetből, a „denim”-ből (magyarul: farmerszövetből) készül, jellemzően kék színű. Magyarul, finnül és szerbül is farmernek nevezik. Számos nyelvben ezzel szemben átvették az amerikai „jeans” elnevezést, vagy az adott nyelvben alkalmazott kiejtés szerinti átírással, esetleg valami más szóval jelölik, aminek jelentése többnyire „cowboynadrág” vagy erre utaló más kifejezés (pl. „texas”).

A farmernadrág eredete a 19. századra nyúlik vissza, amikor munkaruhaként hordták, de a 20. század második felében – az 1960-1970-es évektől – már divatcikk lett, és más ruhadarabokat (szoknyákat, női ruhákat, zakó- vagy dzsekiszerű kabátokat), sőt cipőfelsőrészt, táskát is készítettek a farmerszövetből. Ma a szabadidő-ruházat és a hétköznapi viselet részét képezi.

A napjainkig fennmaradt legrégebbi Levi’s farmernadrág az 1880-as években készült, és 1998-ban egy ásatásnál került elő Nevadában.

A márka neve Levi Strauss san franciscói méteráru-kereskedő nevéből származik.

Ő adta el egy szabónak az erős anyagot, aki munkásoknak készített belőle erős nadrágot, nagy sikerrel.

A sikeren felbuzdulva a szabó, Davis San Franciscóba költözött, társult Strauss-szal, és 1873-ban szabadalmaztatták a nadrág kialakítását, különös tekintettel a zsebek szegecses megerősítésére. A kereslet főleg a kék nadrágok iránt mutatkozott, így ez terjedt el „Levi’s” néven. Kezdetben Straussék Európából vásárolták a szövetet, később egy amerikai gyár lett az állandó szállítójuk.

A magyarok előbb találták volna ki a farmert?

A farmernadrág amerikai megjelenése előtt 22 évvel Magyarországon már sorozatban gyártottak olyan nadrágot, amely a mai értelemben vett farmernadrághoz hasonló volt. 1848-ban olaszok dolgoztak a szegedi várban: vitorlavásznat gyártottak, amit kékre festettek, és ebből varrtak erős nadrágot a katonáknak.

(Forrás: Wikipédia)

Iratkozzon fel hírlevelünkre