Folytonosság, amin a Jóisten „görbe vonalakon” vezet végig

Szabó Ferenc jezsuita szerzetes a Parma Fidei – Hit Pajzsa díj idei kitüntetettje. Az elismerés alkalmából Sajgó Szabolcs atya beszélgetett vele hitvallásról, a jezsuitákról és Vatikánról a Párbeszéd Házában.

Szabó Ferenc atya hivatásának történetében két fontos mozzanat volt: Kaszap István munkásságának megismerése és találkozása Pálos Antal atyával. A beszélgetésen kiderült, már a gimnáziumi évek alatt is rengeteg időt fordított a hittanra, és nagy lelkesedéssel olvasott a jezsuiták életéről. A fiatal diáknak különösen tetszett, amikor megtudta, hogy még csillagászok is akadnak a szerzetesek között. Egy mondat pedig különösen megmaradt az emlékezetében, amikor a jezsuitákról olvasott:

„üdvözítve üdvözülni”,

tehát hirdetni az örömhírt másoknak, és ebben a folyamatban részt venni.

Harmadikos volt, amikor azt mondta neki egy barátja: „Neked jezsuitának kéne lenned”. Szabó Ferenc 1953-ban be is lépett a rendbe, és kilenc évvel később Brüsszelben szentelték pappá.

A jezsuita szerzetes életében megvolt a folytonosság, de ebben a Jóisten „görbe vonalakon” vezette végig. A belgák meghívták, hogy tanítson náluk teológiát, amikor Párizsba készült a doktori iskolába. Ekkor egy hónapra meghívták Rómába is a Vatikáni Rádióhoz, és miután ledoktorált Párizsban, ideiglenesen visszatért oda – ebből 25 éves római tartózkodás lett.

Az üldözött magyar jezsuitákról írt könyvsorozatot, és a ’70-es évektől kezdve szinte évente adott ki újabb műveket, Rómában verseskötete is napvilágot látott.

A Párbeszéd házában megtartott beszélgetés befejezéseként Szabó Ferenc atya Suscipe című versét olvasta fel, amely két idézettel kezdődik:

Ágoston és Pascal tanítottak:

„Magadhoz teremtettél engem…”
„Önmagát túlszárnyalja az ember…”

A Parma fidei – Hit Pajzsa díjat február 23-án, szombaton délelőtt 11:00 órakor adja át az egykori köztársasági elnök felesége, Mádl Dalma a jezsuita Párbeszéd Háza dísztermében.

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre