EP-választások: „Felvesszük a kesztyűt Európa ellenségeivel szemben”

Rendhagyó közös írása jelent meg nemrég Annegret Kramp-Karrenbauer, Markus Söder és Manfred Weber CDU-s és CSU-s politikusoknak. A publikáció a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) múlt csütörtöki számában jelent meg, „Felvesszük a kesztyűt Európa ellenségeivel szemben” címmel.

A harcias cím kivételesen nem a V4-együttműködésnek szól, de nem is a bevándorlást támogató balliberális nyugat-európai politikusoknak – bár ez utóbbi a kereszténydemokrata képviselőktől azért elvárható volna. De nem erről van szó, inkább arról, hogy a cikk gyakorlatilag Webert betonozza be.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke (jobbra) és Manfred Weber, az Európai Néppárt, az EPP frakcióvezetõje és csúcsjelöltje az európai parlamenti választásokon. (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

„Európának szüksége van az erőteljes hangunkra. Az EP-választás nem arról szól, hogy valaki jónak vagy rossznak tartja-e az EU-t. A kérdés az, hogy milyen EU-t akarunk a jövőben. A mi Európánk biztonságos, stabil és összetartó. A mi Európánk ütőképes, igazságos és jövőálló. Ez az ajánlatunk, és ezért fogunk a választási kampányban közösen és szenvedélyesen síkraszállni” – írja a trió.

Úgy tűnik, Németország vezető politikusai azzal, hogy e cikkben hitet tettek a közös cél és ezen keresztül Weber támogatása mellett, kiemelt jelentőségűvé tették mind az EP-választást, mind a CSU-CDU közös programjának és jelöltjének sikerét. Ha pedig Németország ilyet tesz, abból már vissza nem táncol.

„100 nap múlva, május 26-án az európai polgárok új Európai Parlamentet választanak. A választásnak teljesen új jelentősége lesz. Ez nem egy mellékes választás, és nem is köztes bizonyítvány a szövetségi kormány munkájáról. Európa erős és cselekvőképes jövőjéről és a kontinens számára egy jó fejlődési irány kijelöléséről van szó. Mert Európát jól kell tudni alakítani” – olvasható az írásban.

Tehát a CDU és a CSU új elnökei is megérkeztek az EP-kampányba. Európában sokan vártak már erre, hiszen, mint már oly sokszor, most is Berlinben fog megpecsételődni az Európai Unió sorsa, így nem utolsó szempont, hogy a német kormánykoalíció két testvérpártja miként óhajt cselekedni 2019 júniusától. Ebből szemezgettünk:

  • „Európa belső és külső békéjét, a közös jólétünket és a jövőnket kell megvédeni és megerősíteni az egyre bizonytalanabbá váló világban.
  • A jobb- és baloldali radikálisok nacionalizmust szítanak, az EU megosztását és szétverését idézik elő. Velük szemben teljes meggyőződéssel vesszük fel a harcot.
  • Baloldali erők Európát az újraelosztás és tilalmak Európájává akarják átépíteni. Az adósság-uniót, a teljesítőképes iparunk gyengítését vagy az európai munkanélküliségi biztosítást elutasítjuk.
  • A nemzetközi kihívások száma növekszik, a globális verseny élesedik. Nem fogjuk elfogadni a kulcsfontosságú iparágaink kiárusítását.”

„Nem fogjuk engedni a szívünknek kedves és értéken alapuló Európát kiszolgáltatni azoknak, akik már oly gyakran katasztrófát és szerencsétlenséget hoztak a kontinensnek. Európa több, mint gazdasági érdekek és egoizmusok összessége. A mi Európánk értékunió, közös alapelvekkel és a kompromisszumra és partnerségre való törekvéssel.”

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre