Felháborító a családpolitika, főleg, ha nem érint

A Momentum felháborodott a kormányzati családtámogatási rendszeren. Szerintük ennek ára lesz, amit az anyák fognak megfizetni.

A Momentum szerint megvan az ára az „orbáni családpolitikának”, amit szerintük az anyák fognak megfizetni. A momentum.blog.hu-n megjelent írás levezette, miért is annyira felháborító, hogy a kormány támogatja a gyermekvállalást,

„10 millió Ft 3 gyerek ára? Vagyis egy gyerek ma Magyarországon 3 333 333 Ft? Ez hogyan jött ki, a népmesékből?” – teszi fel a kérdést a szerző, amit a 10 millió forint szabad felhasználású hitelből sikerült levezetnie. Számomra inkább az az érdekes, hogy ez a kérdés hogy jött ki. Az állam nem akarja „megvenni” a gyermekeket, és nem is áll szándékában finanszírozni az egész gyermeknevelést. És nem is ez a feladata, az állam támogatja a több gyermeket vállaló családokat, érthető okokból.

„A hitel nem alanyi jogon jár”.

Melyik hitel jár alanyi jogon?

Természetesen az autóvásárlás is csak fejfájást okoz, hiszen felháborító módon csak az autó árának 50 százalékáig jár a támogatás. Nem értem, miért kellene az államnak autókat ajándékoznia az állampolgároknak. Miért is rossz ez a támogatás? Ha ez nincs, pont ugyanott tartok, mint előtte: nekem kell kifizetnem az egész autó árát.

A nagyszülői GYED-en való felháborodást már végképp nem értem. Miért olyan nehéz elképzelni, hogy van olyan nagyszülő, akinek ez egy vonzó opció? 

Az SZJA-mentességet is persze lehet kifogásolni, hiszen, ha az a cikk íróját nem érinti, rögtön rossz.

Hiszen „nincs az a kedvezmény, amiért még egyszer a szülőszobára visznek” – írja a háromgyermekes anya. Jobb is akkor, hogy nincs az a pénz. Ugyanis aki négy gyermeket vállal, a pénz nélkül is szeretné őket nagy valószínűséggel, aki meg a pénzért vállalná csak, az nem fogja. A Momentum szerint két réteg juthat el a négy gyerekig. Vagy a „szociális hálónk áldozatai” vagy a jómódú anyák, akiket a férjük eltart 12 évig.

Lehet, hogy sokkolóan hat egyesek számára, de vannak édesanyák, akik úgy tudnak felnevelni négy gyermeket, hogy elmennek minden nap dolgozni, és nem hagynak ki 12 évet.

A cikk lényegét össze is foglalja az író a végén: amit ő nem tud igénybe venni, az rossz. Teljesen olyan, mintha azok, akik nem tanulnának a felsőoktatásban, fel lennének háborodva, hogy az ingyenes. Hiszen ha összeszámoljuk, a diplomás emberekre milliókat költ a kormány. Milyen igazságtalan is ez, ha valaki nem jár egyetemre vagy főiskolára, nem is támogatják a tanulmányait!

A szülők felelőssége eltartani a gyermeket, de a családok támogatását egy olyan kormány is felelősségének érzi, amely gondol a nemzet jövőjére.

A Momentum Mozgalom írása itt olvasható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre