Digitális védelem az iskolákban

Talán soha nem volt olyan időszerű a fiatalok digitális immunerősítése, mint napjainkban. Hetente jelennek meg hírek arról, hogy a közösségi médiában milyen visszaéléseket követnek el az Y és az Alfa-generáció tagjaival szemben. Az állami támogatásból működő Digitális Immunerősítő Program – a tanárok, szülök és a diákok igényeit figyelembe véve – bejelentette, hogy egy új, a digitális védekezőképességét erősítő országjáró kampányt indít.

2017-ben az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Új Nemzedék Központ széles összefogást kezdeményezett a fiatalok digitális védekezőképességének erősítése érdekében. Elindult a Digitális Immunerősítő Program(DIP), amelynek keretében 2018-ban létrejött az ún. Digitális Immunerősítő Kerekasztal. A több mint 50 résztvevő között olyan vállalatok és szervezetek is képviseltették magukat, mint a Digitális Jólét Program szakértői, a Nemzeti Kibervédelmi Intézet, az Országos Rendőr Főkapitányság, a Nemzeti Nyomozóiroda vagy a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács. Az elkészült 116 pontból álló gyakorlatorientált javaslatcsomag, az ún. Digitális Immunerősítő Csomag képes a felhasználók látókörét szélesítve, kritikus szemléletet, valamint kellő tudatosságot kialakítani a fiatalokban a rosszindulatú kiberbűnözők támadásai ellen.

A tervek szerint idén 18 iskolába látogat el a Digitális Immunerősítő Program roadshow-ja, ahol egész napos programokkal várják a diákokat, a tanárokat és a szülőket. A program interaktív módon világít rá a fiatalok előtt álló digitális kihívásokra, valamint a közösségi média veszélyeire. A rendezvényen szakértők, színészek és influencerek bevonásával

egy valódi etikus hekker a diákok előtt mutatja be, hogyan zajlik, amikor ellopják valakinek a jelszavát.

A hekker az adatlopások lehetséges következményeit is bemutatja, így a résztvevők a saját szemükkel kísérhetik végig, miként csalhatnak csapdába az adatvadászok és lophatják el a teljes digitális életünket, akár néhány perc alatt.

Az iskolai roadshowkon filmvetítéssel, érdekes beszélgetésekkel, interaktív online játékokkal, kisebb előadásokkal hívják fel a fiatalok figyelmét az online világ kihívásaira és azok megoldásaira. A diákok mellett a szülők és a tanárok is részt vehetnek az egésznapos programon, akik többek között megismerkedhetnek a legfrissebb tartalomszűrő programokkal, az otthoni és munkahelyi wifi beállítások gyakorlati lehetőségeivel és számos kibervédelmi eszközzel, amellyel az otthoni internetezést tehetik biztonságosabbá.

A roadshow megrendezésének a gondolata azért merült fel, mert a nemrégiben publikált Magyar Ifjúságkutatás adatai alapján a fiatalok 88%-a napi szinten van jelen az online térben, és nincs nap, hogy ne lopnának el adatokat tőlük. A fiatalok 79%-a rendelkezik valamilyen közösségi oldalon profillal és a kutatások bizonyítják, hogy ezek a fiatalok azok, akik a legjobban sebezhetők az online térben, hiszen nem ismerik önvédelmi lehetőségeiket és nem teszik meg azokat a biztonsági lépéseket – vagy nem ismerik azokat –, amelyekkel védettebbé válhatnának.

A Digitális Immunerősítő Program szakemberei 2017-től kezdve tartanak előadásokat a kiberbiztonság témában, gyerekeknek és tanároknak egyaránt. Ezeken az előadásokon fogalmazódott meg az igény, hogy egy széleskörű, izgalmas és interaktív tájékoztatási formába szükséges önteni a szakértők álltal elkészített 116 pontból álló gyakorlatorientált javaslatot.

Fecske Gábor László

Iratkozzon fel hírlevelünkre