Templomokat gyújtottak fel Etiópiában

Etiópiában keresztények elleni támadást hajtottak végre szomáli iszlamisták. A szélsőséges fegyveresek legalább hét templomot gyújtottak fel.

A szélsőséges szomálik Alaba Kulito városban támadták meg az evangéliumi egyház intézményeit. A helyi biztonsági erők megkésve érkeztek ki a helyszínre, több templom teljesen elpusztult a tűzben. A templomok gyújtogatása futótűzként terjedt a főként muszlim lakosú dél-etiópiai tartományban. Több településről is érkeztek hírek hasonló támadásokról – közölte a linga.org.

BBC információi szerint hamisak voltak azok a hírek, melyek szerint a templomrongálók egy mecset felgyújtása után támadták meg a keresztény templomokat.

Kelet-Szomália tartományban súlyos humanitárius válság dúl. Etiópiában közel három millió menekült él, akik a környező országok konfliktusövezeteiből menekültek el.  A szomszédos Ogadeni tartományban mindennaposak a fegyveres összetűzések a tartomány elszakadásáért harcoló iszlamista csoportok és az etiópiai hadsereg között. Az elmúlt hetekben több mint nyolcvanezer, főként szomáli etnikumú menekült érkezet Alaba Kulito város térségébe – írta az Euronews.

A változások kiélezték és kiterjesztették az országban korábban meglévő etnikai konfliktusokat. A kialakult válság felerősíti a vallási nézetkülönbséget, tered engedve az iszlamista szélsőséges ideológiáknak is.

Az afrikai ország lakosságának kétharmada keresztény és egyharmada muszlim. Az etiópok több mint negyven százaléka az Etiópiai Ortodox Egyházhoz tartozik, közel húsz százalékuk protestáns missziós egyházak tagja. A hittérítő lelkészek többsége Észak-Amerikából származik. Ezért az addisz-abebai amerikai nagykövetség arra kérte állampolgárait, hogy mihamarabb hagyják el a tartományt – adta hírül a copts-united.com.

Kassab Adonis

kép: elsaba7.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre