Újabb családpolitikai hét csoda

A csomag minden eleme születésösztönző jelleggel bír, miközben kiáll a munkavállalás mellett is, hiszen az intézkedések alapvetően feltételezik a munkajövedelmet, ami egy család megélhetésének a legbiztosabb alapját jelentheti – állapítja meg vendégszerzőnk legújabb írásában.

2010-ben a kormány egy családbarát rendszer építésébe fogott. A cél, hogy az embereknek ne kelljen azon aggódniuk, hogy az állam csak akadályokat görget a családalapítási szándékuk elé, hiszen láthatják, hogy a gyermekek felneveléséhez a lehető legnagyobb támogatást kapják.

A gyermekvállalás a legszemélyesebb közügy, amelyet magánéleti jellege ellenére is lehet kormányzati eszközökkel ösztönözni, de akadályozni is. A Bokros-csomag vagy a Gyurcsány, Bajnai érák egyértelmű családellenes megszorításai visszatükröződtek a gyermekvállalási kedv alakulásában,  a Bokros-csomag után másfél év alatt 12 százalékkal csökkent a termékenységi arányszám (1,57-ről 1,38-ra), vagy a Bajnai kormányzás alatt egy év elteltével 6000-rel kevesebb gyermek született. 2010 óta viszont 20 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv (a termékenységi arányszám 1,25-ről 1,49-re). Ráadásul 25 éve nem kötöttek annyi házasságot, mint most,  az elmúlt évben: több mint 100 ezer fiatal kötötte össze az életét és mondott igent egymásnak.

Az évértékelőn bejelentett hétpontos családvédelmi akcióterv pedig nem más, mint a már megkezdett út következő állomása, egy újabb bizonyíték arra, hogy ez a kormány elkötelezte magát a családok támogatása mellett.

Az újabb intézkedés csomag igen összetett, több élethelyzetet is támogat: a házasulandóktól kezdve, az egygyermekeseket, a kétgyermekeseket, a nagycsaládosokat és az ilyen családra vágyókat, sőt még a nagyszülőket is. Vannak olyan elemei, amelyek elismerik a gyermekneveléssel járó láthatatlan munkát, azaz a háztartási, családi teendőket, de emellett a bölcsődefejlesztések és a nagyszülői GYED kapcsán azoknak is segítséget nyújt, akik félnek attól, hogy a gyermekvállalás miatt elveszíthetik a munkájukat.

A csomag minden eleme születésösztönző jelleggel bír, miközben kiáll a munkavállalás mellett is, hiszen az intézkedések alapvetően feltételezik a munkajövedelmet, ami egy család megélhetésének a legbiztosabb alapját jelentheti.

Az intézkedések célja, hogy egy-egy olyan korlátot segítsenek lebontani, amelyek a párok egy részénél akadályai a gyermekvállalásnak. Ha ezek az akadályok megszűnnek, akkor joggal bizakodhatunk abban, hogy a vágyott gyermekek hamarosan megszületnek.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke

Iratkozzon fel hírlevelünkre