Call Girl a Mozsárban

Csütörtökön mutatták be a Mozsár Műhelyben Mészáros Piroska darabját, amelyben saját élményeiről mesél egy Call Centerben. Hogy mit keres ott egy színésznő? Hát a biztos megélhetést.

Mit keres egy diplomás színésznő egy Call Centerben? Milyen szerencsétlen szereposztás ez? – tehetnénk fel magunkban a kérdést.

Mészáros Piroska 2008-ban végzett a Színművészeti Egyetemen, és a Nemzeti Színházhoz szerződött, de talán a legkülönlegesebb szerepe egy multinacionális cégnél volt.

Egy különleges karakter, különleges szerepekre. De mit tehet egy színésznő, ha ezek a különleges felkérések elkerülik?

Kissé bizonytalanul ültem le a harmadik sorba. Kihagytam az első kettőt, mert mindig félek, hogy belevonnak a darabba, beleülnek a színészek az ölembe, vagy még rosszabb, meg kell szólalnom.

Nehéz egyetlen szereplőnek végigvinnie a darabot, mert csak rá tudunk figyelni, és ő is csak magára támaszkodhat. Mészáros Piroska hiába volt egyedül a színpadon, megelevenített egy egész céget, és egy hihetetlenül valóságos és csak humorral elviselhető világot mutatott meg nekünk.

Fotó: Kállay-Tóth Anett

Az előadás videó bejátszásokkal és zenés részekkel lett még színesebb, a színésznő elképesztő energiával tölti meg a teret, és humorral itatja át még a legnehezebb pillanatokat is.

Az előadás alatt végig egy dolog lüktetett bennem: milyen jó lehet megismerni ezt a nőt! A kisugárzása teszi őt valódi különleges karakterré, olyanná, akinek tényleg ritkán jut szerep, mert a valós világban is ritka az ilyen nő.

Az előadás hozzánk, a nézőkhöz szólt, a művésznő tekintete belefonódott a miénkbe és egyszerűen nem lehetett mást nézni, csak őt.

Annyira valóságosak voltak a jelenetek, hogy mi, halandók, akiknek a színház egy zárt és rejtett világ, végre otthon éreztük magunkat. Egy művész bemerészkedett a mi világunkba, és helytállt. És ez valamiért elképesztően jó érzéssel töltött el minket.

Olyan hétköznapi pillanatoknak kapta el a humoros oldalát, mint a közös emeleti hűtőben a laktózmentes tej, amiből senki nem ihat, hiszen mindenki tudja, hogy az a Zsuzsié.

Fotó: Kállay-Tóth Anett

De nem csak a hétköznapi dolgozó ember életét mutatta be, hanem a figyelemre vágyó nőjét is. Levente, a jóképű business manager ismerős volt minden nőnek, túlságosan is. És a fájdalom, amit akkor érzett Piroska, mikor Levente minden szó nélkül munkahelyet váltott, otthagyva őt a szüntelenül csörgő telefonok között, valódi volt. A sorok között ülő nőkben is felszakított egy-egy fájdalmas emléket, felidézve a saját Leventénket.

Egy nyersen őszinte előadást láthattunk egy színésznőről, aki kilenc hónapra megnézte, milyen az élet a színházon kívül. Örülünk, hogy visszatért oda, ahová született.

 Az előadást Mészáros Piroska és Boronkay Soma írták, és Spáh Dávid rendezte.

Iratkozzon fel hírlevelünkre