Kovács Pál: nincs fenntartható rezsicsökkentés atomenergia nélkül

Minden ország szuverén döntése, hogy milyen energiakosarat alkalmaz, s a választott koncepció mellett ki is kell tudni állni - mondta a Magyar Hírlapnak Kovács Pál, az új paksi blokkok tervezéséért és megépítéséért felelős államtitkár.

Kijelentette: Paks II nélkül nincs hosszú távú, biztonságos áramellátás, és ezt a majdnem hároméves vizsgálatát követően az Európai Bizottság is elismerte. Ráadásul a klímavédelmi követelmények csak az atomenergia alkalmazása mellett teljesíthetők, ezért is döntött Magyarország a nukleáris kapacitásának fenntartása mellett.

Beszélt arról is, hogy az elhúzódó uniós vizsgálatok miatt van késedelem a projektben. A közeljövőben rengeteg egyeztetés várható országon, kormányon belül, mind pedig a kulcsszereplők között – tette hozzá.

Az államtitkár szerint az orosz hitel nagyon fontos biztonsági védőháló, bármelyik lehívott tétel névértéken és további díjak nélkül előtörleszthető. Ha rendelkezésre áll olcsóbb forrás, Magyarország élni fog ezzel a lehetőséggel.

Kovács Pál hangsúlyozta: ma az Európai Unió 28 tagállama közül Bulgária után Magyarországon a legolcsóbb a villamos energia.

“Magyarországon eléggé korlátozottak a lehetőségek energetikai szempontból, csak hazai szénnel rendelkezünk” – nyilatkozta az államtitkár. “Nincs fenntartható rezsicsökkentés atomenergia nélkül.”

“Magyarország biztonságos áramellátását nem lehet külföldi erőművekre alapozni, szükség van olyan hazai forrásokra, amelyek az időjárás alakulásától függetlenül, szén-dioxid-mentesen képesek nagy mennyiségben villamos energiát előállítani. Ezért építjük meg a két új paksi blokkot” – fogalmazott Kovács Pál.

(Fotó és forrás: MTI)

Iratkozzon fel hírlevelünkre